Çin'de fabrika faaliyetleri nisanda beklenmedik şekilde geriledi

Çin'de fabrika faaliyetleri nisanda beklenmedik şekilde geriledi

Çin'in imalat faaliyeti Nisan ayında beklenmedik bir şekilde daralarak, küresel talebin ve emlak sektöründeki zayıflığın sürdüğü ortamda COVID sonrası yükseliş için mücadele eden ekonomiyi canlandırmak isteyen politika yapıcılar üzerindeki baskıyı artırdı

A+A-

Çin'in Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, resmi imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında 51.9'dan 49.2'ye gerileyerek aylık bazda faaliyette genişleme ve daralmayı birbirinden ayıran 50 puanlık sınırın altında kaldı.

Reuters anketine katılan ekonomistlerin 51,4 olan beklentilerini karşılamayan bu rakam, resmi imalat PMI değerinin 47,0 olduğu Aralık ayından bu yana ilk daralmaya işaret etti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, güçlü hizmet tüketimi sayesinde ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü, ancak fabrika üretimi zayıf küresel büyüme nedeniyle gecikti. Yavaşlayan fiyatlar ve artan banka tasarrufları talebe ilişkin şüpheleri artırıyor.

İktidardaki Komünist Parti'nin en üst düzey karar alma organı olan Politbüro, Cuma günü yaptığı açıklamada kalıcı bir toparlanmanın anahtarının talebi yeniden canlandırmak ve genişletmek olduğunu vurguladı ve mevcut iyileşmenin "zayıf bir ivme ve yetersiz taleple" esas olarak onarıcı nitelikte olduğu uyarısında bulundu.

Kıdemli NBS istatistikçisi Zhao Qinghe, Nisan ayındaki daralmaya yol açan faktörler arasında "piyasa talebindeki eksiklik ve ilk çeyrekteki hızlı imalat toparlanmasının yüksek baz etkisinin" yer aldığını söyledi.

PMI, yeni ihracat siparişlerinin Mart ayındaki 50,4 seviyesinden 47,6'ya gerilediğini gösterdi.

Çin'deki işgücünün yaklaşık %18'ini istihdam eden imalat sektörü, küresel talepteki durgunluk nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Ülkenin en büyük ticaret fuarında Reuters'a konuşan bazı ihracatçılar yatırımlarını dondurduklarını, bazıları ise işgücü maliyetlerini düşürdüklerini söyledi.

Kabine geçen hafta ticareti ve istihdamı artırmak için otomobil ihracatını desteklemek, denizaşırı iş adamlarına vize kolaylığı sağlamak ve üniversite mezunlarını işe alan firmalara sübvansiyon sağlamak gibi planları açıkladı.

Yıllardır Çin'in büyümesinin temel direği olan emlak sektörüne duyulan güven kırılganlığını koruyor. 2020'nin ortalarından bu yana yaşanan çok sayıda kriz, geliştiricilerin borç temerrütlerini ve önceden satılan konut projelerinin inşaatının durmasını içeriyor.

Politika destek tedbirleri sektördeki koşulların iyileşmesine yardımcı olmuş olsa da, zayıflıklar devam ediyor ve tam bir toparlanmanın gerçekleşmesi biraz uzak görünüyor.

Tüketimdeki son güçlenmeye rağmen, imalat dışı PMI Mart ayındaki 58,2 seviyesinden 56,4 seviyesine geriledi.

Bu ayki veriler perakende satış büyümesinin Mart ayında hızlanarak son iki yılın en yüksek seviyesine yaklaştığını gösterdi, ancak bu düşük bir bazda gerçekleşti ve ekonomistler bu gücün sürdürülebilirliği konusunda temkinli.

İmalat ve imalat dışı faaliyetleri içeren bileşik PMI 57,0'dan 54,4'e geriledi.

Pinpoint Asset Management'ın baş ekonomisti Zhiwei Zhang, PMI verilerinin, güçlü tatil seyahatleri ve durgun emlak piyasası faaliyetleri gibi diğer karışık ekonomik sinyallerle birlikte, "2. çeyrekte destekleyici mali ve parasal politikalarını sürdürmesi için hükümet üzerindeki baskıyı devam ettireceğini" söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler