Twitter'ın kurucusundan yeni rakip platform: Bluesky

Twitter'ın kurucusundan yeni rakip platform: Bluesky

Bluesky nedir? Jack Dorsey'in arkasında olduğu yeni sosyal medya platformu henüz herkese kapalı ve davetiye yoluyla kullanılabiliyor. Ancak davetiyeyi bulmak oldukça zor ve davetiye bulmak için kullanıcılar arasında bir mücadele var.

A+A-

Sadece davetlilere açık yeni bir Twitter alternatifi olan Bluesky, Twitter ünlüleri Dril ve Alexandria Ocasio-Cortez'i cezbetti - ve insanlar onları takip etmek için çabalıyor.

Jack Dorsey destekli platform Bluesky, köklü rakibine çok benzer bir formata sahip bir Twitter klonu. Bluesky, Şubat ayından bu yana Apple'ın uygulama mağazasında mevcuttu ancak kısa süre önce bir Android ve beta web sürümü eklendi.

Bloomberg tarafından aktarılan Data.ai araştırmasına göre, uygulama iOS için 240.000'den fazla kez indirildi ve bu yüklemelerin yaklaşık yarısı Nisan ayında gerçekleşti.

Bluesky CEO'su Jay Graber'e göre, Musk'ın Twitter'ı devralmasının ardından 1,2 milyon kişi platformun bekleme listesindeydi.

Musk'ın eski kız arkadaşı Grimes da kendi Discord sunucusuna bir bağlantı göndererek platforma katılmış görünüyor.

Bluesky kullanıcıları bir resim, biyografi, görünen ad ve alan adı seçerek bir profil oluştururlar. Uygulamaya girdikten sonra gönderi paylaşabilir, yeniden gönderi (Twitter'daki retweet gibi) paylaşabilir, diğer kullanıcıları beğenebilir ve onlara yanıt verebilirler. Başkalarını bulmak için bir arama sekmesi de var ve platform "ağınızdaki" kişileri takip etmenizi öneriyor.

Bluesky'nin zaman akışı iki sütuna bölünmüş - bir hesabın takip ettiği kullanıcılardan gelen gönderiler ve popüler gönderileri gösteren bir "What's Hot" bölümü. Çoğu alternatifin aksine, uygulamada herhangi bir doğrudan mesajlaşma özelliği veya hashtag bulunmuyor.

Eksik olan bir diğer işlev de diğer kullanıcıları engelleme ya da profilinizi özel olarak ayarlama olanağı. Perşembe günü Graber bazı kullanıcıların "taciz edildiğini" ve ekibin "protokol düzeyindeki karmaşıklık" nedeniyle ertelenen bir engelleme işlevi üzerinde çalıştığını kabul etti.

Uygulama henüz beta aşamasında ve yalnızca davetiye sahibi ya da bekleme listesindeki kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. Davet kodları genellikle her iki haftada bir veriliyor, ancak Bluesky'den bir temsilci platformda ekibin zaman zaman daha fazla kullanıcıyı etkinleştirmek için "keyfi olarak" ekstra davet kodları dağıtacağını söyledi.  

Bluesky, daha önceki bir Twitter alternatifi olan Mastodon ile karşılaştırıldı. Her iki platform da merkezi değil, yani kullanıcı verileri tek bir şirketin sahip olduğu sunucularda depolanmıyor. Ancak Mastodon'dan farklı olarak, kullanıcıların kayıt olurken bir sunucu seçmeleri gerekmiyor.

Bluesky, 2019 yılında Dorsey hala Twitter'ın CEO'su iken başladı ve başlangıçta şu anda rakip olduğu şirketten fon aldı.

Geçen yıl Nisan ayında Bluesky, şirketin Twitter ile olan ilişkisine açıklık getirerek şunları söyledi: "Bluesky projesi 2019 yılında Twitter ile birlikte ortaya çıktı, ancak bu yıl kurulan Bluesky PBLLC, merkezi olmayan sosyal ağ Ar-Ge'sine odaklanan bağımsız bir şirkettir."

Bu haber toplam 851 defa okunmuştur
İlgili Haberler