Çin'deki satışları eriyen Tesla hisselerinde sert düşüş yaşandı

Çin'deki satışları eriyen Tesla hisselerinde sert düşüş yaşandı

Otomotiv devi Tesla'nın hisseleri, Çin satışlarının bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine gerilemesinin ardından düşüşe geçti.

A+A-

Tesla'nın (TSLA.O) hisseleri Çin'de Şubat ayında satışlarının düşmesinin ardından Pazartesi günü %7'den fazla değer kaybetti ve muhtemelen Çin'in Ay Yeni Yılı tatili sırasında bir yavaşlama ile karşı karşıya kaldı.
En önemli pazarındaki satışların düşmesi, en iyi elektrikli araç üreticisinin talepteki düşüş ve artan rekabetle mücadele ettiği ve giriş seviyesi araç eksikliği ve ürün yelpazesinin yaşı nedeniyle ağırlaştığı bir zamanda Tesla'nın küresel teslimatlarının görünümünü kararttı.

Çin Binek Otomobil Derneği'nin verilerine göre Tesla, Şubat ayında bir önceki yıla göre %19 düşüşle ve Aralık 2022'den bu yana en düşük hacimle 60.365 Çin yapımı araç sattı. Tesla'nın Şangay fabrikası yerel pazar, Avrupa ve diğer ülkeler için Model Y ve Model 3 elektrikli otomobiller üretiyor ve geçen yıl Tesla'nın küresel teslimatlarının yarısından fazlasını oluşturdu.

Tesla hisseleri günü %7,2 düşüşle 188,14 dolardan kapattı ve yılbaşından bu yana yaklaşık %24 değer kaybetti.

Çin'in Ay Yeni Yılı tatilinin Şubat ayına denk gelmesi otomobil satın alma faaliyetlerini azalttı. Tesla, yavaşlayan talebi ve BYD gibi Çinli rakiplerinin artan rekabetini savuşturmak için bir dizi fiyat indirimi ve teşvik uyguladı.

Wedbush analisti Dan Ives "Çin'de Tesla için güçlü bir ters rüzgar yaşandı. Bu, hisse senedi etrafındaki yangına benzin döken olumsuz bir noktaydı" dedi

Geçtiğimiz hafta Tesla, dünyanın en büyük otomobil pazarındaki tüketicileri cezbetmek için sigorta sübvansiyonları da dahil olmak üzere yeni teşvikler açıkladı.

BYD Pazartesi günü en çok satan otomobilinin yeni bir versiyonunu, üretimden kaldırılan selefinin son fiyatından daha düşük bir fiyatla piyasaya sürerek rakipleriyle arasındaki fiyat savaşını kızıştırdı. BYD'nin satışları da Şubat ayında bir önceki yıla göre %37 düşerek 122.311'e geriledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tesla bu ay, 31 Mart'a kadar yeni bir Tesla araç almak için eski aracını takas eden müşterilere 5.000 ücretsiz Süper Şarj mili teklif etti. Şubat ayında Tesla, ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını geçici olarak düşürdü.

Analist Troy Teslike, fiyat indirimine rağmen beklenenden daha zayıf seyreden Çin satışlarının "bir talep sorununa" işaret ettiğini söyleyerek bu yılın ilk çeyreği için Tesla küresel teslimat tahminini aşağı yönlü revize etti.
Ocak ayında Tesla, daha ucuz elektrikli aracının üretimine odaklandığı için bu yıl "önemli ölçüde daha düşük" satış büyümesi konusunda uyarıda bulundu.

İlgili Haberler