Çin'den çip fiyatlarını artıracak hamle: İhracatına yasak getirdi

Çin'den çip fiyatlarını artıracak hamle: İhracatına yasak getirdi

Çin, ulusal güvenlik nedeniyle nadir toprak işleme teknolojisinin ihracatını yasakladı.

A+A-

Dünyanın en büyük nadir toprak işleyicisi olan Çin, Perşembe günü kritik materyallerin çıkarılması ve ayrıştırılması için teknoloji ihracatını yasaklayarak, ülkenin çeşitli stratejik metaller üzerindeki hakimiyetini korumak için attığı son adım oldu.

Nadir toprak elementleri, elektrikli araçlarda, rüzgar türbinlerinde ve elektronik cihazlarda kullanılmak üzere gücü harekete dönüştüren mıknatısların yapımında kullanılan 17 metalden oluşan bir grup.

Batılı ülkeler kendi nadir toprak işleme operasyonlarını başlatmaya çalışırken, yasağın en büyük etkisinin Çin'in rafine etme konusunda sanal bir tekele sahip olduğu elektrikli araç motorları, tıbbi cihazlar ve silahlarda kullanılan "ağır nadir topraklar" üzerinde olması bekleniyor.

Jeopolitik danışmanlık firması Horizon Advisory'nin kurucu ortağı Nathan Picarsic, "Bu, değer zincirinin herhangi bir bölümünde Çin'e bağımlılığın sürdürülebilir olmadığına dair bir çağrı olmalı" dedi.

Çin Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz Aralık ayında teknolojinin "İhracatı Yasaklanan ve Kısıtlanan Teknolojiler Kataloğu"na eklenmesine yönelik potansiyel hamle konusunda kamuoyunun görüşünü aldı.

Ayrıca nadir toprak metalleri ve alaşım malzemelerinin üretim teknolojisinin yanı sıra bazı nadir toprak mıknatıslarının hazırlanmasına yönelik teknolojinin ihracatını da yasakladı.

Kataloğun belirtilen amaçları arasında ulusal güvenlik ve kamu çıkarlarının korunması da yer alıyor.

Çin, kritik madenlerin kontrolü konusunda Batı ile tırmanan mücadelesinde bu yıl çeşitli metallerin ihracatını yönlendiren kuralları önemli ölçüde sıkılaştırdı.

Ağustos ayında çip yapım malzemeleri galyum ve germanyum için ihracat izinleri getiren Çin, 1 Aralık'tan bu yana da çeşitli grafit türleri için benzer sınırlamalar getirdi.

Wyoming'de bir nadir toprak madeni ve işleme tesisi geliştiren American Rare Earths'ün CEO'su Don Swartz, "Çin pazar hakimiyetini sürdürmek istiyor" dedi.

İlgili Haberler