Çin'in elektrikli SUV pazarı için mücadele yurtiçi ve dışında kızışıyor

Çin'in elektrikli SUV pazarı için mücadele yurtiçi ve dışında kızışıyor

Çin, elektrikli araçlardaki fiyat savaşının sıfır noktasıdır ve savaş alanı, Tesla Inc (TSLA.O) ve BYD (002594.SZ) tarafından domine edilen pazarın en büyük segmenti olan SUV tarzı EV'lere kaymaktadır.

A+A-

Analistler ve yöneticiler, 90'dan fazla modelle kalabalıklaşan Çin pazarının, Nisan ayında piyasaya sürülecek Çinli ve yabancı markaların en az 20 yeni modeliyle daha da daralacağını, bunun da yurtiçinde fiyat ve marjları sıkıştırıp ihracatı artıracağını söyledi.

Analistler, Çin'deki elektrikli araç üreticilerinin Tesla'nın cesur fiyat indirimlerini takip ederek kendi elektrikli SUV'larının fiyatlarını düşürdüğünü ve teknolojiler arasındaki fiyat farkı daraldıkça içten yanmalı motorlu (ICE) araçların satışlarını artırdığını söyledi.

Bu trend, Çin yapımı elektrikli SUV'ların artan ihracatı ile yurt dışına da yayılacak.

Pekin merkezli danışmanlık firması Sino Auto Insights'ın kurucusu Tu Le konu hakkında şu sözleri kaydetti: "Çin'deki aşırı rekabetçi pazar nedeniyle çok sayıda Çin ihracatı göreceğiz. Bu aslında bir basınç tahliye vanası olacak."

SUV pazarı son on yılda Çin'de patlama yaşadı ve şu anda tüm yakıt türlerinde 400 SUV modeliyle satılan tüm otomobillerin neredeyse %40'ını temsil ediyor.

2022'de neredeyse geçen yıl Avrupa'da satılan her tür otomobil kadar, yani 11 milyondan fazla Çin yapımı SUV satıldı.

Tesla'nın iki yıl önce Çin'de yerli üretim Model Y'yi piyasaya sürmesinden bu yana elektrikli SUV'ların popülaritesi patladı ve dünyanın en büyük otomobil pazarında en hızlı büyüyen segmentlerden biri haline geldi.

Nisan ayında Şangay Otomobil Fuarı'nda tanıtılan yeni modeller arasında hem yerli hem de yabancı markalar temsil edildi.

Eski otomobil üreticileri Volkswagen, BMW ve Toyota Çin satışlarını desteklemek için yeni elektrikli SUV'lara güveniyor.

Çin malı elektrikli araç girişimleri Xpeng ve Nio altı SUV modeline sahiptir ve GAC'ın Aion'u gibi Çin devletine ait otomobil şirketleri tarafından piyasaya sürülen yalnızca elektrikli araç markaları da tamamen elektrikli SUV'ları zorlamaktadır.

Reuters'in Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) verilerine dayanarak yaptığı analize göre, bu araçlar 2022 yılında 1,5 milyon satışın gerçekleştiği ve ilk 10 markanın %84'ünü oluşturduğu bir pazarda mevcut 93 elektrikli SUV modeliyle rekabet edecek.

Tesla Çin'de Model Y üretmeye başlamadan önce 2020'de 76 elektrikli SUV vardı ve yıllık ortalama satış sadece 3.000 adetti.

Son dönemdeki küçük fiyat artışlarına rağmen Tesla'nın Model Y'si Çin'de, ABD'li otomobil üreticisinin artan stoklarla boğuştuğu Ekim ayı başına kıyasla hala %20 daha ucuz.

İndirim savaşı

Xpeng, Leapmotor ve diğerleri kendi indirimleriyle karşılık verirken, BYD pazar lideri Song Plus SUV'unda 1.000 $ veya yaklaşık %4 indirim teklif etti.

Marka değerini korumak için mevcut modellerin fiyatlarını düşürmeyi reddedenler, bunun yerine daha uzun sürüş menzilleri ve daha fazla otonom sürüş özelliklerinin yanı sıra yeni modeller için beklenenden daha düşük başlangıç fiyatları sunmayı tercih etti.

Örneğin, Geely'nin premium EV markası Zeekr, yeni kompakt crossover Zeekr X'i 27.500 $'dan fiyatlandırarak Model Y'den %28 daha ucuz ve ilk çeyrek satışları %56 düşen Honda'nın CR-V'si ile neredeyse aynı fiyata sahip oldu.

Mitsubishi Motors da geçen hafta Outlander SUV'un Çin'deki üretimini üç ay süreyle askıya aldığını açıkladı.

Sino Auto Insights'tan Le, Ford gibi 40.000 doların altında fiyatlara sahip küçük SUV'larla kitlesel pazarı hedefleyen eski yabancı markalar için gerçeğin "acımasız" olduğunu söyledi.

Ford'unCEO'su Jim Farley, Çin'in otomobil ihracatındaki patlamayı tetikleyen bir faktör olarak iki sıralı, SUV tarzı elektrikli araçlara yönelik yoğun pazar rekabetini kabul etti.

"Bu yüzden Avrupa'ya büyük yatırım yapıyorlar. Avrupa birinci sınıf bir ihracat pazarı. Hepsi oraya gidiyor," dedi Farley Nisan ayında Çin'e yaptığı bir gezinin ardından.

Farley geçen hafta yaptığı açıklamada, Ford'un Çin'deki operasyonlarını da yeniden yapılandırarak ortak girişimlerinden birini düşük maliyetli ticari elektrikli ve yanmalı araçlar için bir ihracat merkezine dönüştüreceğini söyledi.

Son çeyrekte Çin'den elde ettiği kârın neredeyse dörtte bir oranında düştüğünü gören General Motors, Çin'deki pazar payını yeniden inşa etmek için yeni elektrikli araçların başarılı olmasına ihtiyaç duyuyor, ancak baskı çok yoğun.

İcra Kurulu Başkanı Mary Barra, "Çin'de satış için yarışan 100 araç markası ve %50 kapasite kullanım oranı var" dedi.

Tesla ve Renault Çin'de üretilen elektrikli SUV'larını büyük ölçekte Avrupa'ya ihraç ediyor. Reuters'in haberine göre Tesla, Kuzey Amerika'ya ilk ihracatı olan Model Y crossover'ları Şanghay'daki fabrikasından Kanada'ya göndermeye başlayacak.

Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa'ya elektrikli SUV satışlarını arttırmak için kendi planları var.

Zeekr, Zeekr X'i Batı Avrupa'ya getireceğini açıklarken, BYD'nin Atto 3 SUV'unun ihracatı, burada sipariş almaya başlamasıyla birlikte ilk çeyrekte iki kattan fazla arttı.

BYD'nin İngiltere'deki pazarlama müdürü Mark Blundell, "(Atto 3'ün) tasarımı, daha yüksek sürüş pozisyonu ve iyi alan ile uyumlu" dedi ve ekledi:

"Bunun Birleşik Krallık'ta bizim için iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyoruz."

İlgili Haberler