Çin'in kredi faizlerini düşürmesi sonrası yuan değer kaybetti

Çin'in kredi faizlerini düşürmesi sonrası yuan değer kaybetti

Çin, bir yıllık ve beş yıllık ana kredi faiz oranlarını Ağustos ayından bu yana ilk kez 10'ar baz puan düşürdü. Bu karar sonrası yuan diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.

A+A-

Çin'in borç verme kriterlerini düşürmesiyle yuan Salı günü yedi ayın en düşük seviyelerine doğru gerilerken, Avustralya doları son merkez bankası toplantı tutanaklarının faiz oranlarının değiştirilmemesinin değerlendirildiğini göstermesinin ardından düştü.

Çin Salı günü bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranlarını 10 baz puan düşürerek, yetkililerin yavaşlayan ekonomik toparlanmayı desteklemek için 10 ay içinde ilk kez bu kadar gevşemeye gitti.

Karar, Asya ticaretinde yuanın değerini düşürdü ve son olarak kara ticaretinde %0,2 düşüşle dolar başına 7,1747'ye geriledi; bu değer geçen haftaki yaklaşık yedi ayın en düşük seviyesi olan 7,1819'dan çok da uzak değil.

Benzer şekilde, offshore yuan dolar başına 7,1761 ile %0,1'den fazla değer kaybederek geçen haftaki 7,1916 ile Kasım sonundan bu yana en düşük seviyesine yakın seyretti.

Salgın sonrası toparlanmanın duraksaması duyarlılığı kırılgan tutarken, yatırımcılar daha fazla hükümet destek önlemi arayışında olmaya devam ediyor.

Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) Salı günü açıklanan son politika toplantısının tutanaklarının Haziran ayında faiz oranlarını artırma kararının "ince dengeli" olduğunu göstermesinin ardından Avustralya doları %0,7'ye varan düşüşle seansın en düşük seviyesi olan 0,6798 dolara geriledi.

Commonwealth Bank of Australia'da döviz stratejisti Carol Kong, "Tutanaklar piyasa katılımcıları tarafından güvercin olarak yorumlandı," dedi ve ekledi: "Sonuç olarak, piyasalar RBA nakit oranına ilişkin beklentilerini azalttı, bu da halk üzerinde baskı yarattı."

Yeni Zelanda doları %0,17 düşüşle 0,6188 dolara geriledi.

Diğer para birimlerinde yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günü ultra kolay para politikasını sürdürme kararının ardından düşüşünü genişleterek dolar başına 142,26 ile yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yen, Japonya ve diğer gelişmiş piyasalar arasındaki faiz oranı farklarının artması nedeniyle yeniden baskı altına girdi.

ING Güney Kore ve Japonya kıdemli ekonomisti Min Joo Kang bir müşteri notunda "Japonya ekonomisinin diğer büyük ekonomilere kıyasla sağlam bir şekilde toparlandığına ve gelecekte daha iyi performans göstermeye devam edeceğine inanıyoruz. Ancak, para politikası ekonomik temellerdeki bu değişimi yansıtamazsa ve BOJ güvercin politikasını sürdürürse, yen daha da değer kaybedebilir" sözlerini kaydetti.

Euro, Pazartesi günü iki politika yapıcının enflasyon oranının beklediğinden daha yüksek gelebileceği için bankanın daha fazla faiz artırımına gitmemesi gerektiğini söylemesinin ardından hala şahin olan Avrupa Merkez Bankası'ndan destek alarak marjinal bir artışla 1,0923 dolara yükseldi.

İngiliz enflasyon verileri ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) haftanın ilerleyen günlerinde açıklayacağı faiz kararı öncesinde Sterlin %0,06 artışla 1,2798$'a yükseldi.

Piyasalar BoE'nin Perşembe günü çeyrek puanlık bir faiz artırımı yapmasını bekliyor ki bu da bankanın beklenmedik şekilde yapışkan hale gelen enflasyonla mücadele ederken üst üste 13. artışı olacak.

İlgili Haberler