Çinliler Alman devi Kuka'yı alıyor

Çinliler Alman devi Kuka'yı alıyor

Çinli ev aletleri üreticisi Midea Group, dünyanın en büyük imalat sanayi robotu üreticisi Alman Kuka'yı satın almak için teklif verdi

A+A-

Çinli ev aletleri üreticisi Midea Group, dünyanın en büyük imalat sanayi robotu üreticisi Alman Kuka'yı satın almak için teklif vererek Çin'in satın almaya çalıştığı ileri teknoloji geliştiren Alman şirketlerin sayısının arttığını gösterdi.

Midea, hisse başına 115 euro ile Kuka'nın dünkü kapanış fiyatına kıyasla yüzde 36 primli bir teklifte bulundu. Bu teklif Alman şirketin piyasa değerinin 4.5 milyar euro civarında olduğu anlamına geliyor. Kuka hisseleri teklifin ardından bugün yüzde 30'un üzerinde yükseldi.

Dünyanın en büyük imalat sanayi robotu üreticilerinden Kuka, Almanya hükümetinin imalat sanayinde ağa bağlı, birbiriyle konuşan makinelerden oluşan bir altyapı oluşturma planının başlıca oyuncuları arasında yer alıyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de hükümet imalat sanayinin yüksek teknolojiye dayalı bir altyapıya geçmesini isterken, Çinli şirketler de ülke dışında bu işlerle ilgilenen şirketleri satın alıyor. Çinli şirketler daha önce başka Alman sanayi şirketlerine de satın alma teklifinde bulunmuşlardı.

Daha önce Batılı şirketleri satın alarak teknolojilerinden yararlanmak isteyen diğer Çinli şirketler gibi Midea da satın aldığı şirketin düzenini bozmak istemediğini belirtti. Midea, Kuka'nın yönetiminde değişiklik yapmak istemediğini ve şirketi borsadan çıkarmayacağını açıkladı.

Midea'nın yöneticisi Paul Fang, yapılan yazılı açıklamada, "Kuka şu anda çok iyi bir durumda ve bu şirketin çalışanlarına, markalarına, fikri mülkiyetine ve tesislerine yatırım yapmaya, şirketin gelişimini desteklemeye kararlıyız" dedi.

Midea, Kuka'nın imalat ve lojistik sektörü robotlarındaki teknik uzmanlığını geliştirmeyi ve Çin pazarına erişimini artırmayı amaçladığını belirtti.

Midea'nın uluslararası işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Andy Gu, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Satın almanın başlıca sebeplerinden biri artan iş gücü maliyetleri. (İş gücü maliyetlerindeki) artış hem bizim şirketimiz hem de Çin ekonomisi için verimliliğin çok daha önemli olacağı anlamına geliyor" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU/CSU'nun Parlamento Grup Başkan Yardımcısı Michael Fuchs, Alman şirketlerinde Çinli şirketleri satın aldığını ve satın almaya engel olmayacaklarını ifade ederek, "Serbest pazar ekonomisinde yaşıyoruz ve kendimizi uluslararası rekabete açmamız gerekiyor" dedi.

Bu yıl ChemChina önderliğindeki bir konsorsiyum Alman endüstri makineleri üreticisi KraussMaffei Group'u 1 milyar dolara almak için Ocak ayında anlaştı. Dört yıl önce de Çinli Sany Heavy Industry Alman çimento pompası üreticisi Putzmeister'ı, Weichai Power da forklift üreticisi Kion'un yüzde 25'ini satın almıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.