Çip arzı yükseldi Samsung'un kârı çok sert düştü

Çip arzı yükseldi Samsung'un kârı çok sert düştü

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, çip bolluğu nedeniyle 2. çeyrek kârında %96 düşüş kaydetti.

A+A-

Samsung Electronics, devam eden çip bolluğunun tedarik kesintisine rağmen teknoloji devinin ana iş kolunda büyük kayıplara yol açması nedeniyle Cuma günü ikinci çeyrek faaliyet kârında büyük ölçüde tahminlere uygun olarak %96'lık bir düşüş bildirdi.

Dünyanın en büyük bellek çipi ve akıllı telefon üreticisi, kısa bir ön kazanç açıklamasında Nisan-Haziran döneminde faaliyet kârının bir önceki yılki 14,1 trilyon won'dan 600 milyar won'a (459 milyon $) düştüğünü tahmin etti.

Şirket verilerine göre bu, Samsung'un 2009'un ilk çeyreğindeki 590 milyar wonluk kârından bu yana herhangi bir çeyrekte elde ettiği en düşük kâr olacak.

Kâr, daha tutarlı bir şekilde isabetli olan analistlerin tahminlerine ağırlık veren 555 milyar wonluk Refinitiv SmartEstimate ile büyük ölçüde uyumluydu.

Samsung hisseleri sabah erken saatlerde %1,4 gerileyerek genel piyasadaki (.KS11) %0,6'lık düşüşün altında bir performans sergiledi.

Samsung'un ayrıntılı kazançlarını 27 Temmuz'da açıklaması bekleniyor.

Ocak-Mart çeyreğinde şirket, bellek yongası fiyatlarının daha da düşmesi ve envanter değerlerinin azalması nedeniyle yonga işinde 4,58 trilyon won zarar bildirdi.

Ancak analistler, ikinci çeyrekte Samsung'un bellek yongası işindeki kayıpların, PC'lerde, cep telefonlarında ve sunucularda kullanılan DRAM yongalarının daha fazla satılması nedeniyle muhtemelen küçüldüğünü söyledi.

Daishin Securities analisti Park Kang-ho, "Bellek fiyatları düşmesine rağmen, düşüş korkulduğu kadar büyük olmadı," dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tam kazançlar açıklandığında, yatırımcılar üçüncü çeyrek sinyallerini arayacaklar - üretim kesintisinin üçüncü çeyrekte ne kadar etkisi olacağı, herhangi bir talep toparlanması ve üst düzey DRAM ve yüksek bant genişlikli bellek (HBM) ürünlerinin (Samsung'un) kar karışımını iyileştirip iyileştirmeyeceği netleşecek."

Analistler, geçen yıl başlayan bellek yongası gerilemesinin üçüncü çeyrekte dibe vurmasının beklendiğini, ancak toparlanmanın küçük başlayabileceğini söyledi.

Hyundai Motor Securities araştırma müdürü Greg Roh, "DRAM bellek fiyatlarının dördüncü çeyrekten itibaren ciddi bir toparlanma göstermesi ve 2024'ün ikinci yarısından itibaren çeyreklik bazda çift haneli artışlar bekleniyor" dedi ve ekledi:

"Rakiplerinin aksine, (Samsung'un) bu yıl bellek yongalarına yaptığı yatırımı sürdürmesi bekleniyor. Bu da 2025 yılında pazar hakimiyetinin artmasıyla sonuçlanacak."

Mobil sektörde Samsung'un en son katlanabilir akıllı telefonlarını bu ayın sonunda Seul'de, normalden haftalar önce tanıtması bekleniyor. Şirketin Apple'dan önce yeni telefonlarını duyurması ve kullanıcılara ulaşması satış avantajı yaratabilir.

Ancak, ekonomik göstergelerdeki son iyileşmeye rağmen küresel akıllı telefon pazarındaki tüketici duyarlılığının zayıf kalması nedeniyle Samsung'un üçüncü çeyrekteki mobil karına ilişkin analist görüşleri karışıktı.

Samsung'dan yapılan açıklamada, Nisan-Haziran ayları arasındaki gelirin bir önceki yılın aynı dönemine göre %22 düşerek 60 trilyon won'a gerilediği belirtildi.

(1$ = 1,307.6700 won)

Etiketler : , ,
İlgili Haberler