Depremler çelik üretim kapasitesinin üçte birini felç etti

Depremler çelik üretim kapasitesinin üçte birini felç etti

Kahramanmaraş depremlerinin ardından 10 il büyük zarar görürken, arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremlerde pek çok bina yerle bir olurken bölgede bulunan çelik fabrikalarının haftalarca kapalı kalacak olması da çelik üretimini olumsuz etkileyecek.

A+A-

Türkiye'yi vuran büyük depremler bir yandan pek çok cana mâl olurken diğer yandan da binlerce binayı enkaza dönüştürdü. Diğer yandan Türkiye'nin dev çelik üreticileri de deprem bölgesinde bulunuyor ve üretim noktasında ciddi sıkıntılar söz konusu. Şehirlerin yeniden yapılanma süreci ile birlikte Türkiye'nin güneyindeki büyük çelik fabrikalarının haftalarca kapalı kalacak olması yeni bir sorun doğuracak. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan'a göre, 6 Şubat'taki sarsıntıların merkez üssüne yakın olan İskenderun ve Osmaniye'deki yaklaşık bir düzine tesis ulusal çelik üretiminin üçte birini karşılıyor.

Bölgedeki tesislerde fiziksel bir hasar olmamasına rağmen çok sayıda işçinin ya da aile üyelerinin hayatını kaybettiğini dile getiren Yayan, hayatta kalanların ise zorlu koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Yayan yaptığı açıklamada "Bölgedeki tüm çelik üreticileri kapalı" dedi ve ekledi: "Tesisler en azından bu ayın sonuna kadar ya da muhtemelen Mart ortasına kadar kapalı kalabilir."

Kalibrasyona ihtiyaç var

Kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere makine ve ekipman sevk etmek zorunda kalan çelik fabrikaları, bu sebeple bir başka sıkıntıyla da karşı karşıya. Yayan, çalışmalar sona erdikten sonra "Vinçlerin ve diğer bazı önemli ekipmanların kalibre edilmesi gerekecek" dedi.

Türkiye'nin en büyük çelik grubu Erdemir'in bir birimi olan İskenderun Demir ve Çelik AŞ, Tosyalı Grup'a ait Tosçelik, Tosyalı Demir Çelik AŞ ile Japon Toyo Kohan, Rus Magnitogorsk Iron and Steel Works'ün bir birimi olan MMK Metalurji bölgede faaliyet gösteren şirketler arasında yer alıyor.

Yayan'a göre, Türkiye'nin diğer bölgelerindeki çelik üreticilerinin ihracat yerine bir süre iç talebe öncelik vermesi gerekecek. Yayan, ülkenin yıllık 55 milyon ton olan çelik üretim kapasitesinin yerel talebi karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğunu da sözlerine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler