Dolar, Çin verilerinin etkisiyle dünyada gerilerken TL'ye karşı değer kazanıyor

Dolar, Çin verilerinin etkisiyle dünyada gerilerken TL'ye karşı değer kazanıyor

Dolar, Çin'de deflasyon sinyallerenin güçlenmesinin riskli varlıklara yönelimi artırmasının ardından geriledi

A+A-

Çin ekonomisinin zayıfladığına dair yeni işaretlere rağmen risk algısındaki iyileşmenin güvenli liman üzerinde baskı yaratmasıyla ABD doları Çarşamba günü geriledi. Dolar yurt içi piyasada ise düne oranla yüzde 0.2 prim yaparak 27 TL'nin üstüne yükseldi. Dolar TL karşısında günün ilk saatlerinde 27.42'yi gördükten sora TSİ 13:50'de 27.03 TL'den işlem görüyor.

Doları diğer altı para biriminden oluşan bir sepet karşısında takip eden Dolar Endeksi, %0,2 düşüşle 102,177 seviyesine geriledi ve dünkü %0,5'lik yükselişinin bir kısmını geri verdi.

Dolar Salı günü, büyük ölçüde bankacılık sektörüne ilişkin endişeler nedeniyle hisse senetlerindeki küresel zayıflığın risk duyarlılığını etkilemesiyle değer kazanmıştı.

Hisse senetleri Çarşamba günü büyük ölçüde toparlandı ve bu da güvenli liman doların geri çekilmesine neden oldu. Ancak, Çin'den gelen son enflasyon verilerinin Asya devinin deflasyona sürüklendiğine işaret etmesi ve COVID darbesinden sonra toparlanmanın devam etmekte zorlandığını göstermesi nedeniyle kayıplar sınırlı oldu.

USD/CNY, devlete ait Çin bankalarının dolar sattığına dair haberlerin etkisiyle %0,1 düşerek 7,2069'a geriledi ve zayıf enflasyon verilerinin ardından bile yuanın bir ayın en düşük seviyesinden yükselmesine yardımcı oldu.

Öte yandan doların gerilemesine neden olan bir diğer gelişme de Fed yetkililerinden gelen güvercin sinyaller oldu: Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in görüşünü tekrarlayarak faiz oranlarının zaten yeterince yüksek olduğunu öne sürdü.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının Eylül ayındaki Fed toplantısı öncesinde rehberlik için gelecek ekonomik verilere yakından baktığını açıkça belirtti.

Perşembe günü, ABD enflasyonunun Temmuz ayında bir önceki aya göre hafif bir artış göstermesi beklenen son tüketici enflasyonu rakamları açıklanacak.

 

Bu haber toplam 629 defa okunmuştur
İlgili Haberler