ABD enflasyon verileri yaklaşırken dolar kararsız

ABD enflasyon verileri yaklaşırken dolar kararsız

Dolar, karışık bir ABD istihdam raporunun çok az yönlü bir inanç sağlamasının ardından ve piyasa odağının bu hafta dünyanın en büyük iki ekonomisinden gelecek enflasyon verilerine dönmesiyle Pazartesi günü geri adım attı.

A+A-

Cuma günü açıklanan verilere göre ABD ekonomisi Temmuz ayında beklenenden daha az istihdam yarattı, ancak ücretlerde güçlü artışlar kaydedildi ve işsizlik oranında düşüş görüldü.

Verinin ardından dolar, döviz sepeti karşısında son bir haftanın en düşük seviyesine gerilerken, raporun hala sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesi ve Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması gerekebileceğini düşündürmesi nedeniyle kayıpları sınırlandı. 

ABD dolar endeksi son olarak 101,98 seviyesinde gerçekleşti ve Cuma gününün en düşük seviyesi olan 101,73'e yakın seyretti.

Sterlin %0,04 artışla 1,2756$'a yükselirken, Euro %0,01 düşüşle 1,1010$'a geriledi.

Pepperstone Araştırma Müdürü Chris Weston istihdam raporuyla ilgili olarak, "Önyargılarınıza bağlı olarak herkes için bir anlatı vardı" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşgücü piyasasında bir soğuma görüyoruz ama bu çöküş değil. Beklentilerimizle örtüşüyor." 

Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine göre çekirdek enflasyonun Temmuz ayında yıllık bazda %4,7 artması bekleniyor.

Weston, "Dolar çiftleri arasında büyük bir geri çekilme görmek zor, çünkü temelde ABD hala en iyi büyümeye sahip, hala çok fazla veriye bağlı bir merkez bankanız var ve bence bu hafta TÜFE rakamının beklentilerin üzerinde çıkması riski var" dedi.

Bu hafta ayrıca Çarşamba günü Çin'in Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak ve yatırımcılar dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde daha fazla deflasyon işareti olup olmadığına bakacak.

MUFG analistleri bir notta, "Tüketici fiyatlarındaki büyümenin Haziran ayında durmasının ardından ülkenin manşet TÜFE'sinin bu Temmuz ayında deflasyon kaydedeceğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Çin'deki yumuşak toparlanma söylemi kısa vadede muhtemelen değişmeden kalırken, Çin hükümetinin desteğinin devam etmesi yuanı destekleyecektir."

Offshore yuan son olarak marjinal bir düşüşle dolar başına 7,1901 seviyesindeydi.

Cuma günü Çinli bir yetkili, devlet planlamacısı tarafından düzenlenen basın toplantısında, ülkenin bankacılık sistemindeki likiditenin makul ölçüde bol tutulacağını, ancak Pekin'in ekonomisini canlandırmak için desteği yavaşça yaydığı bir ortamda yatırımcıların daha fazlasını istediğini söyledi.

Başka bir yerde, Avustralya doları %0,1 artışla 0,6577 dolara yükselirken, Yeni Zelanda doları %0,18 değer kazanarak 0,6109 dolar oldu.

Yen, erken Asya ticaretinde dolar başına 141,52 ile bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Pazartesi günü yayınlanan görüş özetine göre, Japonya Merkez Bankası Temmuz ayı toplantısında enflasyonun sürekliliğine ilişkin artan beklentileri tartışırken, bir yönetim kurulu üyesi ücret ve fiyatların "geçmişte görülmemiş" bir hızda artmaya devam edebileceğini söyledi.

Bu haber toplam 627 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler