Dolar diğer para birimleri karşısında bir haftanın zirvesinde

Dolar diğer para birimleri karşısında bir haftanın zirvesinde

Yatırımcılar küresel faizler ve ekonomik görünüm üzerine düşünürken dolar istikrarlı seyrediyor.

A+A-

Yatırımcıların uzun süreli parasal sıkılaştırma döngülerinin küresel büyüme görünümü üzerindeki etkisini tartması ve büyük ekonomilerde derin bir gerileme endişelerinin sürmesi nedeniyle dolar Pazartesi günü başlıca rakipleri karşısında bir haftanın en yüksek seviyesine yakın seyretti.

Yatırımcılar da hafta sonu Rusya'da yaşanan dramatik olayların ardından tetikteydi, ancak döviz piyasasındaki tepkiler, iptal edilen isyanın sonuçlarını değerlendirdikleri için zayıftı.

Euro geçen haftaki kayıplarını telafi etti ve Asya ticaretinde en son %0,07 artışla 1,0902$ seviyesindeydi.

Euro bölgesi iş dünyasındaki büyümenin Haziran ayında imalat faaliyetlerindeki derinleşen gerileme ve bloğun baskın hizmet sektöründeki yavaş genişleme nedeniyle neredeyse durduğunu gösteren verilerin ardından tek para birimi Cuma günü bir haftanın en düşük seviyesine gerilemişti.

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık büyük faiz artışının İngiliz resesyonu korkularını körüklemesinin ardından geçen haftaki %0,8'lik düşüşünün bir kısmını tersine çevirerek %0,1 artışla 1,27285 dolara yükseldi.

Cuma günü açıklanan Flaş Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri İngiltere ekonomisinin bu ay yavaşlama sinyalleri verdiğini ancak enflasyon baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğini gösterdi.

Bu arada, ABD'de ticari faaliyetler Haziran ayında son üç ayın en düşük seviyesine geriledi ve imalat sektöründeki daralma derinleşti, ancak genel tablo ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte bir kademe yükseldiğine işaret etti.

Commonwealth Bank of Australia'da (CBA) döviz stratejisti olan Carol Kong, "Avrupa'dan yine bir dizi zayıf PMI verisi geldi. Buna karşın, İngiltere ve ABD'deki PMI verileri agresif faiz artışları karşısında oldukça sağlam olmaya devam ediyor. Büyük ekonomilerdeki agresif parasal sıkılaştırma muhtemelen küresel ekonominin kötüleşmeye devam ettiğini görmeye devam edecek ve bu da güvenli liman ABD dolarını destekleyecektir." dedi.

ABD doları, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında, geçen hafta yaklaşık bir aydır ilk kez %0,5'ten fazla değer kazanmasının ardından 102,71 seviyesinde sabitlendi.

Başka bir yerde, Japon Yeni %0,3 artışla dolar başına 143,27'ye yükseldi, ancak Cuma günü gördüğü yedi ayın en düşük seviyesi olan 143,87'den çok uzakta değildi.

Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Haziran ayı politika toplantısına ilişkin görüşlerin bir özeti, bir yönetim kurulu üyesinin merkez bankasının getiri eğrisi kontrol politikasını erken bir aşamada gözden geçirmeyi tartışması gerektiğini söylediğini gösterdi.

BOJ'un aşırı güvercin tutumu ile diğer ülkelerdeki şahin merkez bankaları arasındaki keskin tezat nedeniyle yen son haftalarda yeniden baskı altına girdi.

Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yetkililerin döviz piyasasındaki herhangi bir aşırı harekete karşılık vereceğini söyledi ve son yen hareketlerinin "hızlı" olduğu uyarısında bulundu.

Riskler çok

Ağır silahlı Rus paralı askerlerinin Moskova'ya doğru hızlı ilerleyişlerini durduran bir anlaşma çerçevesinde Rusya'nın güneyindeki Rostov kentinden çekilmelerinin ardından, Pazar günü Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarını nasıl koruduğuna dair soru işaretleri ortaya çıkarken, yatırımcılar Rusya'daki gelişmeleri de yakından takip ediyordu.

Riske duyarlı Avustralya doları %0,07 düşüşle 0,66745 dolara gerilerken, kivi %0,19 artışla 0,61555 dolara yükseldi.

CBA'dan Kong, "Rusya'daki durum keskin bir şekilde kötüleşirse, bu Aussie gibi para birimleri üzerinde aniden baskı yaratabilir, bu yüzden izlemeye devam edeceğimiz bir şey" dedi.

Çin de Pazartesi günü tatilden dönüyor ve piyasalar Pekin'in ülkenin duraksayan ekonomik toparlanmasını canlandırmak için daha fazla destek önlemi alması için tetikte bekliyor.

Offshore yuan, dolar başına 7,2162 ile yedi ayın en düşük seviyesine yakın seyretti.

Bu haber toplam 554 defa okunmuştur
İlgili Haberler