Rusya'daki Wagner isyanı sonrası petrol güçlendi

Rusya'daki Wagner isyanı sonrası petrol güçlendi

Rus paralı askerlerin hafta sonu başarısızlıkla sonuçlanan isyanı ham petrol arzına ilişkin soruları gündeme getirirken, yatırımcılar durumun daha da netleşmesini beklerken hisse senetleri yön bulamadı.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri en son %0,4 artışla 74,14$'dan işlem görürken daha önce 74,80$'a kadar yükselmişti. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisseleri endeksi yatay seyretmeden önce üç haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Japonya Nikkei de sıçrama yaptı ve en son yatay işlem gördü. Güvenli liman yen, onu desteklemek için olası hükümet müdahalesine dair ipuçları ve bir merkez bankası yönetim kurulu üyesinin Haziran ayında getiri eğrisi kontrol politikası hakkında bir tartışma başlattığını gösteren bir özetin yardımıyla marjinal bir şekilde yükseldi.

S&P 500 ve Avrupa vadeli işlemleri %0,3 yükseldi.

Rus paralı askerler Cumartesi günü kısa süreli bir isyan başlatarak güneydeki Rostov şehrini ele geçirdi ve Ukrayna'daki savaştan sorumlu Rus askeri komutanların görevden alınması talebiyle Moskova'ya doğru ilerledi.

Özel Wagner ordusu daha sonra güvenliklerini ve liderleri Yevgeny Prigozhin'in Belarus'a sürgün edilmesini garanti eden bir anlaşma yaptıktan sonra geri çekildi. Ukrayna savaşının sonuçları net olmamakla birlikte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in otoritesine yönelik meydan okuma, on yıllardır liderlik ettiği dönemdeki en keskin meydan okumaydı.

Rystad Energy analistlerinden Jorge Leon, "Rusya'daki iç istikrarsızlık nedeniyle jeopolitik risk arttı. Bu nedenle, durum daha da kötüleşmezse önümüzdeki günlerde petrol fiyatlarında marjinal bir artış görmemiz muhtemel." dedi.

RBC Capital Markets analistleri, endişelerden birinin Rusya'da sıkıyönetim olasılığı ve bunun liman ve üretim tesislerindeki işgücü üzerindeki etkisi olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Rusya'daki çalkantının sonuçlanmasının aylar alabileceğini söylerken, İtalya Dışişleri Bakanı Rusya'nın birliği "efsanesini" yıktığını söyledi.

Çin'in salgın sonrası toparlanmasının durması ve küresel faiz oranlarının yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle piyasalar zaten karanlık bir büyüme görünümü konusunda endişeliydi ve tüccarlar Rusya'daki olaylara dayanarak yeni pozisyon almakta isteksizdi.

Riske duyarlı Avustralya doları 0,6679 dolarda sabit kaldı. Euro geçen haftaki mütevazı düşüşünü 1,0906$'da, sterlin ise 1,2728$'da tutundu.

Sidney'deki National Australia Bank'ın döviz stratejisi müdürü Ray Attrill, "Piyasanın, bunun bir sonucu olup olmadığını anlayabileceğini sanmıyorum" dedi.

Attrill "İnsanlar burada Putin'in iktidarının zayıfladığını düşünebilir. Belki Ukraynalılar karşı saldırılarını arttırmak için cesaretlenebilirler" dedi ancak belirgin bir ilerleme olmazsa Asya'daki tüccarlar Çin'e odaklanabilir.

Bu konuda S&P Global, Wall Street bankalarının çoğunu takip ederek Pazar günü Çin için 2023 GSYH büyüme tahminini düşürdü.

Yuan, Perşembe ve Cuma günü offshore'daki düşüşleri yakalayarak onshore'da keskin bir düşüşle açıldı, ancak Çin Halk Bankası, işlem bandının orta noktasını bazı beklentilerden biraz daha güçlü bir şekilde sabitledi ve bu da belki de daha fazla düşüşü azalttı.

Yuan en son dolar başına 7,2094 seviyesindeydi.

Küresel faiz oranı beklentilerinin yükselmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın kararlı bir şekilde güvercin tutumunu sürdürmesiyle düşüşe geçen Japon Yeni, 143,51 seviyesine gerilemeden önce %0,3'lük bir sıçramayla dolar başına 143,27 seviyesine kadar yükseldi.

Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yetkililerin herhangi bir aşırı harekete karşılık vereceğini ve geçen yıl olduğu gibi müdahale etmeyi göz ardı etmediğini söyledi. Pazartesi günü yayınlanan bir görüş özetine göre, bir yönetim kurulu üyesinin Haziran ayındaki politika toplantısında söylediği gibi, Japonya Merkez Bankası da getiri eğrisi kontrol politikasını erken bir aşamada gözden geçirmeyi tartışmalı.

İlgili Haberler