Dolar yeni haftaya zayıf başladı yen ise kırılgan

Dolar yeni haftaya zayıf başladı yen ise kırılgan

Dolar Fed ve ECB toplantıları sonrası yatırımcıların önümüzdeki para politikası yolunu değerlendirmeye çalışmasıyla yeni haftada kararsız seyir izlerken yen Japonya Merkez Bankası'nın ultra gevşek para politikasına bağlı kalmasının ardından kırılgan kaldı

A+A-

ABD para birimini altı büyük rakibine karşı ölçen dolar endeksi %0,049 artışla 102,33'e yükseldi ve Cuma günü gördüğü bir ayın en düşük seviyesi olan 102'den çok uzakta değil. ABD piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalı.

Merkez bankası kararlarıyla dolu bir haftada, Fed Çarşamba günü faiz oranlarını değiştirmedi ancak enflasyonu kontrol altına almak için yeni artışların yolda olduğunu ima etti.

Avrupa Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan artırarak daha fazla artırıma açık kapı bırakırken, Japonya Merkez Bankası ultra kolay politikasında sabit kalarak haftayı tamamladı.

New York'taki Bannockburn Forex'in baş piyasa stratejisti Marc Chandler, "Fed'in şahin tutumu, gelecek ay bir artırım için çıtanın düşük olduğu anlamına geliyor" dedi.

Ancak yatırımcılar, merkez bankasının sıkılaştırmayı Temmuz ayında tamamlamasını bekliyor.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar Fed'in önümüzdeki ay 25 baz puanlık bir artırım yapma ve sonrasında bunu durdurma olasılığını %72 olarak fiyatlıyor.

Chandler, "Mayıs ayı sonlarına kadar bu yılki kesintileri fiyatlayan piyasanın, Fed'in bu yıl gerçekten iki artırım daha yapacağına ikna olması gerekiyor" dedi.

Yatırımcılar bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'de vereceği ifadeye odaklanacak.

Citi stratejistleri Cuma günü yayınladıkları bir notta, "Önümüzdeki hafta yapılacak Kongre ifadesi Başkan Powell'a daha şahin bir mesaj vermek için ikinci bir şans veriyor" dedi.

Fed yetkilileri de toplantıdan bu yana şahin bir ton benimsedi. Citi, ekonomide süregelen gücün, durgunluk olmadan enflasyonun düştüğü 'yumuşak iniş' konusunda iyimserliği artırdığını söyledi ve şu notu paylaştı:

"Ancak çekirdek enflasyonun ısrarla güçlü seyretmesi, enflasyonun hedefe dönmesinin en olası yolunun büyümede önemli bir gerileme olduğunu düşünenlerin kampında yer almamızı sağlıyor."

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler