Dolar/TL 27,60 seviyesinin üzerini görerek yeni rekorunu test etti

Dolar/TL 27,60 seviyesinin üzerini görerek yeni rekorunu test etti

Dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı ve kurda 27,60 seviyesinin üzeri test edildi.

A+A-

Dolar/TL kurunda bir süredir görülen yükseliş ivmesi, yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti.

Kurda 27,60 seviyesinin üzeri test edildi. Kur rekor seviyesini gördükten sonra 27,46 seviyesinde dengelendi. Son 1 ayda kurda yükseliş yüzde 3'e yaklaştı.

Dolar küresel piyasalarda yeni haftaya yatay girdi. Bloomberg Dolar Endeksi üçüncü çeyrekte yüzde 2,7 yükselişle, 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana en iyi üç aylık dönemini geride bıraktı.

Endeks, ABD hükümetinin kapanması endişeleri ile Cuma günü bir ara yüzde 0,5 düştükten sonra bu sabah yatay.

Yurt içi piyasalarda KKM ile ilgili gelişmeler izlenirken, Cuma akşam saatlerinde S&P'den görünüm revizyonu geldi.

 

S&P Global Ratings, Türkiye’nin yatırım yapılabilir düzeyin 5 basamak altında bulunan ‘B’ seviyesindeki uzun vadeli Döviz cinsi kredi notunu teyit ederken, notun görünümünü negatiften durağana yükseltti.

Kredi derecelendirme kuruluşu cuma akşamı yayımladığı açıklamada, Merkez Bankası’nın mevduatlardaki dolarizasyon ve yüksek enflasyonu azaltmak için faiz artırmasının ve ortodoks politikalara dönmesinin Türkiye’nin kredibilitesine yönelik riskleri dengeli hale getirdiği belirtildi.

“Türkiye’nin yeni ekonomi ekibi aşırı ısınmış bir ekonomi, büyük ikiz açık, yüksek enflasyonla karşı karşıya” denilen açıklamada, ekonominin “sert iniş” riskiyle karşı karşıya olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Pozitif senaryo olarak, para ve finans sektörü politikalarının etkinliği ve bağımsızlığı artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde, görünümün pozitife çevrilebileceği ifade edildi.

Açıklamada negatif senaryo için ise “Potansiyel olarak para birimindeki değer kaybının azalmaması ve enflasyonla mücadele politikalarının tersine çevrilmesiyle bağlantılı olarak Türkiye’nin finansal istikrarı veya daha geniş anlamda kamu maliyesi üzerindeki baskının yoğunlaşması halinde, görünümü negatife çevirebiliriz” denildi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler