Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 tökezleyecek mi?

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 tökezleyecek mi?

Yatırımcıların Haziran ayı faiz indirimi umutlarını boşa çıkarabilir. Beklenenden güçlü gelebilecek işgücü raporu  Dow Jones'u %1, S&P 500'ü %0,7 ve Nasdaq'ı %1 düşürebilir.

A+A-

Wall Street analistleri iş gücü verilerinin haziran ayı faiz indirimi umutlarını boşa çıkarması durumunda hisse senetlerinin tökezleyebileceğini söylüyor. Bu yatırımcıların Fed'in bu yılın sonlarında faiz indirimi yapma ihtimalini değerlendirmeleri nedeniyle bu hafta duraksayan hisse senedi piyasasındaki ralli için risklerin yüksek olduğu anlamına geliyor.

Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, tarım dışı istihdamın mart ayında ortalama 200.000 artış göstermesini , işsizlik oranının ise %3,9'dan %3,8'e düşmesini bekliyor. Saatlik ücretlerdeki artışın Şubat ayındaki %4,3'ten yıllık bazda %4,1'e yavaşlaması bekleniyor.

Sevens Report Research'ün kurucusu Tom Essaye, dün yaptığı analizde borsanın çalışma bakanlığının Nisan ayı istihdam raporunun biraz sıra dışı olabileceğini söyledi.  Essaye, "Yatırımcılar, yeni bir güçlü istihdam raporu alınması durumunda Fed'in haziran ayından yaz sonuna (veya 2024 sonuna) kadar faiz indirimlerini erteleyebileceği konusunda endişeli. Bunun gerçekleşmesi halinde, Dow Jones Industrial Average DJIA'nın yaklaşık 400 puan veya %1 düştüğü, S&P 500 SPX'in %0,7 ve Nasdaq Composite COMP'un %1 düştüğü Salı gününün kısmi bir tekrarını bekleyin." dedi.

Bu endişeler Perşembe günü öğleden sonra Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin 2024 için iki faiz indirimi planladığını ancak enflasyonun yatay hareket etmeye devam etmesi halinde hiçbirinin yapılmamasının mümkün olduğunu söylemesinin ardından vurgulandı. Hisse senetleri bu açıklamaların ardından satışları hızlandırdı ; Dow endeksi yaklaşık 530 puan veya %1,4, S&P 500 ise %1,2 oranında değer kaybetti.

Elbette yatırımcılar 2024'e Fed'in Mart ayının başından itibaren yıl sonuna kadar altı çeyrek puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyorlardı. Bu beklentiler yaklaşık üç faiz indirimine kadar indirildi, Mart geldi ve herhangi bir kesinti yapılmadan geçti ve S&P 500'ün ilk çeyrekte %10 civarında kazanç kaydetmesiyle hisse senetleri hâlâ bir dizi rekor seviyeye yükseldi.

 

İlgili Haberler