Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de beklentiler: Nvidia rallisi ve daha fazlası

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de beklentiler: Nvidia rallisi ve daha fazlası

Wall Street'e herkes bu soruyu soruyor; Nvidia rallisi devam edecek mi? Bu sorunun yanıtı Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'ü şekillendirecek.

A+A-

İş Yatırım, haftalık Wall Street beklenti raporunu yayınladı. Raporda Nvidia ile özdeşleşen yapay zeka rallisine dikkat çekilerek, piyasaları etkileyecek gelişmelere yer verildi. Raporun detayları şöyle;

S&P 500 Zirvede! Nvidia rallisi devam edecek mi?

Yapay zeka rallisinin öncüsü konumundaki Nvidia (NVDA)’nın bilanço sonrası devam eden performansıyla endeksler geçtiğimiz haftayı yeni zirve seviyelerinde kapatmayı başardı. S&P 500 +1,2% değer kazanırken, Nasdaq’taki yükseliş +0,6% olarak gerçekleşti.

Şirket bazlı gelişmelerde hafta başında bölgesel bankalar arasında yer alan ve geniş kredi kartları ağı olan Capital One (COF), Discover kartlarının operatörü Discover Financial (DFS)’ı $35 milyar karşılığında tamamı hisse değişimiyle olacak şekilde satın alacağını açıkladı. Amerika’da hacim olarak en büyük kredi kartı şirketi konumuna gelecek Capital One haberi ardından, Discover Financial +%10’luk yükselişle S&P 500 endeksinde performans olarak haftanın ilk sırasında yer aldı.

Hafta ortasında ise 2022 yılından itibaren yapay zeka temalı çip talebinin etkisinde hisse senetleri altı kat artarak Microsoft ve Apple ardından piyasa değeri sıralamasında üçüncü sıraya yerleşen Nvidia açıkladığı yıl sonu bilançosunda beklentileri aşmayı başarırken, 2024’ün ilk çeyreğine yönelik ciro beklentisini de ortalama analist tahminlerinin 10% üzerinde açıkladı. Geçtiğimiz haftayı +8,5%’lik yükselişle yeni zirvesinde kapatan Nvidia ayrıca ilk kez $2 trilyonluk piyasa değerine ulaşmış oldu.

Endeksin performans olarak gerisinde kalan hisseler arasında ise beklentilerin altında kalan son çeyrek rakamları ardından -20% değer kaybeden Solaredge (SEDG)’in etkisinde güneş enerjisi sektöründen First Solar (FSLR) ve Enphase (ENPH) haftayı ortalama -10% düşüşle sonlandırdılar.

Dow Jones'a Amazon bombası! 

Diğer önemli başlıklar arasında ise en son Ağustos 2020’de değişiklik yapılan Dow Jones 30 endeksinde, bugün seans açılışıyla beraber Walgreens (WBA)’in yerini Amazon (AMZN) alacak. Endekslerin devam eden pozitif performanslarına paralel blockbuster diye adlandırılan halka arzlar da yeniden canlanmış durumda. Açıklamalar arasında en fazla ilgiyi Mart ayında halka arzı gerçekleştirilecek olan sosyal medya platformu Reddit almış durumda.

Rekor seviyelerden Şubat ayını sonlandıracağımız haftaya başlarken Asya seansında endeks vadeli kontratlarında hafif negatif fiyatlamalar söz konusu. Ekonomik veri takviminde geçtiğimiz haftalarda beklentilerin üzerinde açıklanan tüketici enflasyon verisiyle sarsılan hisse senedi piyasaları açısından FED’in favori göstergesi olan PCE verisi Çarşamba günü açıklanacak.

Takvimde ayrıca Salı günkü Ocak ayı öncü Dayanıklı Mal Siparişleri ve Cuma günü açıklanacak Şubat ayı ISM İmalat endeksleri önem sırasında üst sıralarda yer almakta. FED Başkanlarının etkinlik takvimlerinin de yoğun olduğu hafta fiyatlamalar açısından FED’in iki numaralı ismi New York FED Başkanı Williams’ın Çarşamba günü TSİ 20:45’teki açıklamaları öne çıkacaktır. Şirket bilançolarında ise geçtiğimiz hafta Wal-Mart’la başlayan perakende sektöründeki açıklamalar devam ederken, MeMe hisselerden AMC’ye ek olarak growth temalı spekülatif şirketler endekslere hareketlilik getirecek isimler arasında yer almaktalar.

 

İlgili Haberler