Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ın yıl sonu rallisi riske girebilir

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ın yıl sonu rallisi riske girebilir

Fed'in faiz indirimi beklentileri düşerse, yıl sonu hisse senedi rallisi riske girebilir

A+A-

New York borsasını yılın son döneminde 2023'ün en yüksek seviyelerine taşıyan ralli, Federal Rezerv'in Çarşamba günü 2024'te faiz indirimi beklentilerini düşürmesi halinde riske girebilir.

Uzmanlara göre, FED yöneticileri ve yatırımcılar para politikasını ne zaman gevşetmeye başlayacağı konusunda tam olarak aynı görüşte değiller. Bu nedenle yatırımcılar da Fed fonlarının vadeli işlem verilerine dayanarak son birkaç aydır faiz indirimi tahminlerini değiştiriyor.

>> ARAŞTIRMA: BORSA İSTANBUL ARALIK AYLARINDA YÜKSELİYOR MU?

Son dönemdeki dalgalanmalar göz önüne alındığında, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranları aralığını değiştirmesi beklenmese de, yatırımcılar Çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'dan haber beklerken gergin bir piyasa zemini hayal etmek zor değil. Temmuz ayından bu yana Fed fonları faiz oranı %5,25 ila %5,5 aralığında 22 yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor.

ABD hisse senetleri yükseldi

ABD hisse senetleri, 2022 yılındaki çalkantıların ardından bu yıl yükseldi ve Kasım ayında gösterge 10 yıllık Hazine getirilerinin son 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5'ten düşmesiyle büyük kazançlar elde etti. Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA Cuma günü, yaklaşık iki yıl önceki rekor kapanışından sadece %1,5 uzakta kapandı. Dow Jones Market Data'ya göre S&P 500 endeksi, Mart 2022'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Faiz indirimi beklentileri düşerse

Ancak, Fed'in 2024'te faiz indirimi beklentileri düşerse, bu durum hisse senedi piyasaları için bir tehdit oluşturabilir.

NorthEnd Private Wealth'in baş yatırım yetkilisi Alex McGrath, "Ufukta onları [Fed'i] para politikasında nerede olduğumuza dair duruşlarını gerçekten değiştirecek herhangi bir rapor görmüyorum" dedi. McGath, son dönemde hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki rallileri destekleyen şeyin çoğunlukla Fed'in gelecek yıl faiz indirimine gideceği beklentisi olduğunu söyledi.

FactSet verilerine göre, Dow Jones Cuma gününe kadar yıllık %9,4, S&P 500 %19,9 ve Nasdaq Composite aynı dönemde %37,6 yükseldi.

Fed'in faiz indirimi kademeli bir süreç olacak

Ned Davis Research'ün baş ABD stratejisti Ed Clissold, "Piyasanın gelecek yılın başlarında faiz indirimlerine ilişkin heyecanına biraz şüpheyle yaklaştık" dedi.

MarketWatch'a konuşan Clissold, Fed'in para politikasındaki sıkılaştırmadan uzaklaşmasının kademeli bir süreç gerektirdiğini söyledi. Clissold, Fed'in tonunu çok şahin olmaktan nötr hale getirmesi, sıkılaştırma eğilimini ortadan kaldırması ve ardından faiz indirimleri hakkında konuşması muhtemel olduğunu belirtti.

 Ancak yine de hissesenetleri son haftalarda büyük fon girişlerinden yararlanmış olsa da, gösterge borçlanma maliyetlerinin düşmesiyle Ekim ayı sonunda başlayan ralliye ara verdi.

Madison Investments'ın sabit gelirler müdürü Mike Sanders, Fed'in faiz indirimlerine gelecek yılın ikinci yarısında başlamasının daha muhtemel olduğunu söyledi.

Sanders, "Bence en önemli şey, işgücü piyasasında devam eden gücün hizmet enflasyonunu daha yapışkan hale getirmeye devam etmesi. Şu anda bunu düşürmek için ihtiyacımız olan zayıflığı görmüyoruz," diyor

Fed'in faiz indirimi söylemini geri püskürtmesi muhtemel

Sanders, ABD merkez bankasının muhtemelen "çok yakında faiz indirimi yapılacağı söylemini geri püskürtmek için elinden geleni yapacaklarını" söyledi. Bu da Çarşamba günü açıklanacak olan ve Fed'in para politikasının muhtemel seyrine ilişkin son görüşlerini ortaya koyacak olan güncellenmiş "nokta grafiği" faiz oranı tahmininde gerçekleştirilebilir. Fed'in Eylül ayında yaptığı güncelleme, merkez bankasının daha uzun süre daha yüksek faiz oranlarınına ilişkin duruşunu güçlendirdiği için piyasada bazılarını şaşırtmıştı.

Sanders, enflasyonun yeniden hızlanma ihtimalinin hala var olduğunu vurgulayarak şunları söyledi. "Fed her şeyden çok enflasyon konusunda endişeli. Ayağı frenden daha erken çekmeleri onlar için iyi olmaz."

Fed kararı öncesinde Salı günü Kasım ayı tüketici fiyat endeksi, Çarşamba günü ise üretici fiyat endeksi açıklanacak.

Yine de mevsimsellik faktörleri Aralık ayında borsaya yardımcı olabilir

Geçmiş verilere göre Aralık ayında Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, boğa ya da ayı piyasasında olmasına bakılmaksızın, yılın son ayyında yaklaşık %70'inde yükseliyor.

Geçtiğimiz hafta Dow %0,1'den daha az bir kazanç elde ederken, S&P 500 %0,2 ve Nasdaq %0,7 yükseldi. Dow Jones Market Data'ya göre, Dow Şubat 2019'dan bu yana en uzun haftalık kazanç serisini kaydederken, üç ana endeks de art arda altıncı hafta yükseldi.

Açıklama ralliyi kesebilir

Fed'in Çarşamba günü yapacağı açıklama, yılsonu hisse senedi rallisini şekillendirecek önemli bir faktör olacak. FED'in faiz indirimi beklentilerini düşürmesi halinde, bu durum hisse senetleri için bir geri çekilmeye neden olabilir. Ancak, Fed'in faiz indirimi söylemini geri püskürtmesi halinde, hisse senetleri yükselişini sürdürebilir.

FED faiz indirecek mi?

Fed'in faiz indirimi beklentilerini düşürme olasılığı yüksek. Bu nedenle, yılsonu hisse senedi rallisinin biraz gerilemesi muhtemel. Ancak, genel piyasa görünümü yapıcı olmaya devam ediyor ve yumuşak bir iniş senaryosu boğa piyasasının devam etmesini destekleyebilir.

İlgili Haberler