Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta yükseliş genele yayılıyor

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta yükseliş genele yayılıyor

Özellikle S&P 500'deki yükselişi sırtlayan 6 büyük hisseye olan ilgi diğer hisselere de yansımaya başladı

A+A-

ABD'de yatırımcıların durgunluk endişelerinin hafiflemesi ve portföylerini genişletme çabaları, borsaların kazançlarına hız kazandırdı. Yıl boyunca, S&P 500 endeksi, bir avuç büyük teknoloji firmasının hisselerine yoğunlaşan yatırımcıların etkisiyle yaklaşık %12 değer kazandı. Ancak, yatırımcıların risk iştahı arttıkça  özellikle enerji, sanayi ve küçük sermayeli şirket hisselerine talep de artmaya başladı.

T Rowe Pricen sermaye piyasası stratejisti Tim Murray, ekonomiye yönelik güvenin arttığına ve piyasanın yılın başında gördüğümüz karamsarlıktan daha güçlü bir hale geldiğine dikkat çekiyor.  Murray, ekonomik büyümeden en doğrudan yararlananlar arasında yer alma eğiliminde olan küçük sermayeli hisse senetlerine ayırdığı payı artırdı. Küçük sermayeli şirketlerden oluşan Russell 2000 endeksi bu ay %6,6 artış gösterdi. Böylece endeksin yılbaşından bugüne artışı %5,9'e yükselmiş oldu. 

Haziran ayında toparlanan diğer endeksler arasında bu ay %6 değer kazanan S&P 500 enerji sektörü ve %5,7 yükselen S&P 500 sanayi sektörü yer alıyor. Enerji sektörü yılbaşından bugüne %7,6 düşerken, sanayi sektörü yaklaşık %4 yükseldi.

Nasdaq 100 endeksindeki teknoloji hisseleri, bu ay sadece %2'lik bir artış kaydetti. Ancak, bu düşük performans, yapay zeka sektöründeki gelişmelere yönelik heyecanın etkisiyle yılbaşından bu yana %33'lük bir artışın ardından geldi.

Bu yıl S&P 500'ün neredeyse tüm kazançlarından sorumlu olan yedi teknoloji devi - Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta ve Tesla - üzerindeki hakimiyetin zayıflaması, yatırımcıların ilgi alanlarını genişlettiklerini gösteriyor.

Goldman Sachs ve Nuveen gibi firmalar, resesyon tahminlerini revize etti. Goldman Sachs, önümüzdeki 12 ay içinde resesyon olasılığını yüzde 35'ten yüzde 25'e düşürdü. Nuveen'in Baş Yatırım Sorumlusu Saira Malik, "hafif" bir resesyonun muhtemelen 2023 sonlarından 2024'e ertelendiğini belirtti.

Ancak tüm analistler bu kadar iyimser değil ve ekonomideki iyimserlik için henüz çok erken olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Capital Economics analistleri, küçük sermayeli şirketlerdeki rallinin belki de erken olduğunu belirterek ve önümüzdeki aylarda daha yumuşak bir büyüme beklediklerini ifade etti.

Önümüzdeki hafta yatırımcılar, ABD tüketici fiyatları verilerini ve Fed'in faiz kararlarını izleyecek. Bu veriler, ekonomik iyimserliğin devam edip etmeyeceği konusunda önemli ipuçları sağlayacak.

İlgili Haberler