Dünya çip krizine sürükleniyor: Çin'den çok konuşulacak karar

Dünya çip krizine sürükleniyor: Çin'den çok konuşulacak karar

ABD ve müttefik ülkeler Çin'e karşı yeni çip kısıtlamaları getirirken Çin ise bu gelişmelere kayıtsız kalmadı, çip yapım malzemeleri ihracatını kısıtlama kararı aldı.

A+A-

Çin Ticaret Bakanlığı'nın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre Çin, yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edecek ve bu da Pekin ile ABD arasında yüksek teknolojili mikroçiplere erişim konusunda tırmanan savaşın son perdesi olacak.

Çin'in ulusal güvenlik ve çıkarlarını korumayı amaçladığını söylediği kontroller, ihracatçıların bazı galyum ve germanyum ürünlerini sevk etmek için izin almalarını gerektirecek.

Basında çıkan haberlere göre, Pekin'in stratejik olarak sınıflandırdığı nadir elementlerin ihracatını kontrol altına alma hamlesi, Washington'un Çin'e yüksek teknolojili mikroçip sevkiyatına yeni kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü bir dönemde geldi.

Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda da bu yaz, teknolojilerinin Çin'in ordusunu güçlendirmek için kullanılmasını önleme çabalarının bir parçası olarak çip üretim ekipmanlarının satışını daha da kısıtlayarak Çin'in çip üreticilerine bir-iki yumruk atmaya hazırlanıyor.

Çin'in 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek olan kontrolleri galyumla ilgili sekiz ürüne uygulanacak: galyum antimonid, galyum arsenid, galyum metal, galyum nitrür, galyum oksit, galyum fosfit, galyum selenid ve indiyum galyum arsenid.

Ayrıca altı germanyum ürünü için de geçerli olacaktır: germanyum dioksit, germanyum epitaksiyel büyüme substratı, germanyum külçe, germanyum metal, germanyum tetraklorür ve çinko germanyum fosfit.

Çin Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ihracatçıların ihracat lisansı almak için prosedürlerden geçmeleri gerekeceği kaydedildi.

Bu ürünleri izinsiz ihraç edenlerin ve izin verilen miktarların üzerinde ihracat yapanların cezalandırılacağı belirtildi.

Germanyum ayrıca kızılötesi teknolojisinde, fiber optik kablolarda ve güneş pillerinde de kullanılır.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler