Zayıf Çin talebinin etkisiyle Asya'da fabrika üretimi düştü

Zayıf Çin talebinin etkisiyle Asya'da fabrika üretimi düştü

Pazartesi günü yapılan iş anketlerine göre, Çin ve gelişmiş ülkelerdeki durgun talebin bölge ihracatçılarının görünümünü gölgelemesiyle Asya'daki fabrika faaliyetleri Haziran ayında düşüş gösterdi.

A+A-

Asya'nın kırılgan ekonomik toparlanması ivme kazanmakta zorlanırken, imalat faaliyeti Çin'de marjinal düzeyde genişlerken, Japonya ve Güney Kore gibi güçlü ülkelerde daraldı.

Anketler, Çin'in COVID karantinalarından beklenenden daha zayıf bir şekilde çıkmasının, üreticilerin aynı zamanda agresif ABD ve Avrupa faiz oranı artışlarının etkilerine hazırlandığı Asya'ya verdiği zararın altını çiziyor.

Dai-ichi Life Research Institute baş gelişmekte olan piyasa ekonomisti Toru Nishihama, "Asya'daki fabrikalar için en kötü dönem geçmiş olabilir ancak Çin ekonomisinde güçlü bir toparlanma beklentisinin azalması nedeniyle faaliyetler ivme kaybediyor" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin teşvik sağlama konusunda ayak sürüyor. ABD ekonomisi büyük olasılıkla büyük faiz artışlarının acısını hissedecek. Tüm bu faktörler Asyalı imalatçıları görünüm konusunda karamsarlığa itiyor."

Pazartesi günü yapılan özel ankete göre, Çin'in Caixin/S&P Global imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mayıs ayındaki 50,9 seviyesinden Haziran ayında 50,5'e gerileyerek büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık endeks sınırının üzerinde kaldı.

Bu rakam, Cuma günü açıklanan ve fabrika faaliyetlerindeki düşüşün sürdüğünü gösteren resmi anketle birlikte değerlendirildiğinde, dünyanın 2 numaralı ekonomisinin ikinci çeyrekte ivme kaybettiğine dair kanıtları artırıyor.

Bu etki, nihai au Jibun Bank PMI'ın Haziran ayında 49,8'e gerileyerek Mayıs ayında yedi ay sonra ilk kez genişledikten sonra daralmaya geri döndüğü Japonya'da hissediliyor.

Japonya PMI anketine göre, denizaşırı müşterilerden alınan yeni siparişler Haziran ayında son dört ayın en hızlı düşüşünü göstererek Çin'den gelen zayıf talebi yansıttı.

Güney Kore PMI endeksi Mayıs ayındaki 48,4 seviyesinden Haziran ayında 47,8'e gerileyerek Asya ve Avrupa'daki zayıf talep nedeniyle düşüşünü 12. aya taşıdı.

PMI anketleri Tayvan, Vietnam ve Malezya'da da fabrika faaliyetlerinin daraldığını gösterdi.

Asya ekonomisi büyük ölçüde, ilk çeyrekte büyümenin toparlandığı ancak daha sonra beklentilerin altında kalan Çin ekonomisinin gücüne bağlı.

Çin de dahil olmak üzere Asya ekonomisinin kaderi küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak ve enflasyonu düşürmek için agresif parasal sıkılaştırmanın ABD ve Avrupa büyümesi üzerinde baskı yaratması muhtemel.

Uluslararası Para Fonu Mayıs ayında yayınladığı tahminlerde Asya ekonomisinin 2022'deki %3,8'lik büyümenin ardından bu yıl %4,6 büyümesini ve küresel büyümenin yaklaşık %70'ine katkıda bulunmasını beklediğini açıkladı.

Ancak Asya'nın gelecek yılki büyüme tahminini %4,4'e düşürdü ve beklenenden daha yüksek enflasyon ve yavaşlayan küresel talep gibi riskler konusunda uyarıda bulundu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler