Dünya Sağlık Örgütü'nden yeni pandemi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü'nden yeni pandemi uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Pazartesi günü ülkeleri bir sonraki salgına hazırlanmak için gerekli reformları yapmaya ve BM sağlık ajansının finansmanını artırmaya yönelik daha önce verdiği taahhüdü yerine getirmeye çağırdı.

A+A-

COVID-19 salgını için küresel acil durum statüsünün sona ermesinden haftalar sonra DSÖ'nün yıllık sağlık toplantısında konuşan Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir sonrakini önlemeye yönelik müzakereleri ilerletmenin zamanının geldiğini söyledi.

DSÖ Genel Direktörü, ajansın üye ülkelerine yaptığı önemli bir konuşmada "Bu tenekeyi yolun aşağısına atamayız" dedi ve bir sonraki pandeminin "kapıyı çalacağı" uyarısında bulundu.

Ghebreyesus "Yapılması gereken değişiklikleri biz yapmazsak kim yapacak? Ve bunları şimdi yapmazsak, ne zaman yapacağız?" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 75. kuruluş yıldönümüne denk gelen Cenevre'deki 10 günlük yıllık Dünya Sağlık Asamblesi, gelecekteki salgın hastalıklar da dahil olmak üzere küresel sağlık sorunlarını ele alacak.

DSÖ'nün 194 üye ülkesi şu anda uluslararası bir sağlık tehdidi durumunda yükümlülüklerini belirleyen bağlayıcı kurallara yönelik reformları müzakere ediyor ve ayrıca önümüzdeki yıl onaylanması beklenen daha geniş kapsamlı bir pandemi anlaşmasının taslağını hazırlıyor.

Tedros, "Bu neslin (pandemi anlaşmasına) bağlılığı önemli, çünkü küçük bir virüsün ne kadar korkunç olabileceğini bu nesil tecrübe etti" dedi. Ülkeler ayrıca Pazartesi günü DSÖ'nün ülkelerin yıllık ücretlerinde artışlar içeren 2024-2025 bütçesini de değerlendirecekler.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler