Dünyanın beklediği tören gerçekleşti, Kral Charles tacını giydi

Dünyanın beklediği tören gerçekleşti, Kral Charles tacını giydi

Kral Charles Birleşik Krallık için dönüm noktasını belirleyen gösteride tacını giydi.

A+A-

Charles III taç giyerek yedi yıllık bekleyişini İngiliz monarşisinin ortaçağ köklerini kutlayan ve onu mevcut teknolojik ve sosyal değişim çağında hayatta kalacak şekilde konumlandırmaya çalışan yaldızlı bir gösteriyle sonlandırdı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in Eylül ayındaki ölümünün ardından yasal olarak kral olan Charles, bir paravanın arkasında kutsal yağla meshedildiği dini içerikli bir törenle Aziz Edward Tacı'nı resmen aldı. Kral Charles, taç giyme töreni sırasında kamuoyuna yaptığı ilk konuşmada, "hizmet edilmeye değil, hizmet etmeye" geldiğini söyledi.

Yaklaşık 2,000 devlet adamı, ruhani lider ve ünlünün izlediği, binlerce kişinin Londra sokaklarında toplandığı ve milyonlarca kişinin de dünyanın dört bir yanından takip ettiği etkinlik, Britanya'nın kalıcı yumuşak gücünü gözler önüne serdi.

Elizabeth'in Elmas Jübilesi için Amiral Horatio Nelson'un amiral gemisi HMS Victory'nin meşesinden inşa edilen bir devlet arabasıyla Kraliçe Camilla ile birlikte Buckingham Sarayı'ndan ayrıldı. Kraliyet çifti gri gökyüzü ve hafif yağmur altında Londra sokaklarını dolduran kalabalığa el salladı.

Tören, rekor kıran hükümdarlığı sırasında halk desteğini korumayı büyük ölçüde başaran Elizabeth'siz hayata alışmaya çalışan İngiltere için bir dönüm noktası oldu. İngiltere, hayat pahalılığı krizi ve Brexit, pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının kalıcı etkileriyle mücadele etmeye devam ederken, etkinlik monarşi için yeni bir başlangıcı işaret etmek üzere dikkatle koreografize edildi.

Taç giyme töreninde, 1953 yılında Elizabeth'in hükümdarlığını onaylayan törene kıyasla daha sade bir konuk listesi ve kısaltılmış bir geçit töreni rotası yer aldı. Yine de askeri bando ve atlı muhafızlardan 700 yıllık ahşap taç giyme sandalyesine ve törenin halkın görüşünden korunan tek bölümünde kralı meshetmek için kullanılan antik kaşığa kadar pek çok gelenek ve gereç varlığını sürdürdü. Charles'ın Prenses Diana ile olan ilk evliliğinin sona ermesindeki rolü nedeniyle bir zamanlar hiç sevilmeyen bir figür olan Camilla da taç giydi.

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak taç giyme törenini, İngiliz Milletler Topluluğu ve ötesinde kutlanacak olan "olağanüstü bir ulusal gurur anı" olarak nitelendirdi.

Sunak yaptığı açıklamada "Bu sadece bir gösteri değil, tarihimizin, kültürümüzün ve geleneklerimizin gurur verici bir ifadesi, ülkemizin modern karakterinin canlı bir göstergesi ve yeni bir çağın doğduğu aziz bir ritüel." şeklinde konuştu.

Britanya'nın ilk Hindu başbakanı törenin bir parçası olarak İncil'den bir bölüm okudu.

Buckingham Sarayı'na göre, İngiltere Kilisesi'nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby tarafından yönetilen ayin, "köklü geleneklere ve gösterilere dayanırken", "hükümdarın bugünkü rolünü yansıtmayı ve geleceğe bakmayı" amaçlıyordu.

Konuklar arasında Sunak, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ve eski başbakanlar John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson ve Liz Truss yer aldı.

ABD'yi First Lady Jill Biden temsil ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Çin Başkan Yardımcısı Han Zheng de davet edilenler arasındaydı. Ukrayna'daki savaşın ardından Rusya'ya davetiye gönderilmedi.

Tahtın varisi Prens William önderliğindeki Kraliyet Ailesi üyeleri de törende yer aldı. William'ın bir sonraki sıradaki oğlu George da törene katıldı. Prens Harry de ailesiyle arasının açık olmasına rağmen törene katıldı ancak eşi Meghan törende yoktu. Kenneth Branagh, Nick Cave, Katie Perry, Lionel Richie, Maggie Smith ve Emma Thompson gibi ünlüler daha önce devlet başkanları ve diğer konuklarla birlikte Gotik kiliseye girdiler.

Taç giyme töreni, 2016'da Avrupa Birliği'nden ayrılma yönündeki sismik kararından bu yana üçü geçtiğimiz yıl olmak üzere beş başbakana sahip olan Birleşik Krallık'ta siyasi ve ekonomik çalkantıların yaşandığı bir dönemin ardından geldi. Mali kriz, İskoçya'nın bağımsızlığı referandumu, Brexit ve Covid-19 salgınından çıkış sürecini yöneten 13 yıllık Muhafazakâr hükümetlerin ardından gelecek yıl bir genel seçim yapılması muhtemel.

YouGov'un bu hafta 2.030 Britanyalı ile yaptığı ankete göre monarşinin devamına destek %62 oranında. Bununla birlikte, genç İngilizlerin seçilmiş bir devlet başkanı isteme olasılığı daha yüksektir. 18-24 yaş arası gençlerin sadece %36'sı Kraliyet'in devam etmesini istemektedir.

Kral aynı zamanda dünya çapında 14 İngiliz Milletler Topluluğu ülkesinin de devlet başkanıdır; ancak anketör Michael Ashcroft tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu ülkelerin altısında, referandum yapılması halinde monarşiyi desteklemektense cumhuriyet olmayı tercih edeceklerini söyleyen seçmenlerin sayısı daha fazladır.

Taç giyme töreni etkinliklerinde güvenlik, cumhuriyetçiler ve iklim aktivistleri tarafından protesto edilme olasılığı nedeniyle sıkıydı ve Londra Metropolitan Polisi, on yıllardır en büyük tek günlük seferberlik olarak nitelendirdiği bu etkinlikte 11.500'den fazla memurla görev yaptı. Sivil özgürlükler grubu Big Brother Watch tarafından "Orwellvari" olarak nitelendirilen polise göre yüz tanıma teknolojisi kalabalıklar içindeki suçluları tespit etmek için kullanıldı.

Press Association'ın haberine göre polis, tören öncesinde aralarında Cumhuriyetçi lider Graham Smith'in de bulunduğu monarşi karşıtı protestocuları Trafalgar Meydanı yakınlarındaki St. Metropolitan Polisi bölgede dört kişinin kamu düzenini bozmaya yönelik komplo şüphesiyle gözaltına alındığını doğruladı.

Bununla birlikte Saray, Kral'ın çeşitliliği kucaklama ve monarşinin modern bir imajını yansıtma arzusunu vurgulayarak tüm ülkenin destekleyebileceği bir etkinlik yaratmaya çalıştı. Müslümanları, Yahudileri, Hinduları, Sihleri ve Budistleri temsil eden dini liderler katılırken, tanınmış televizyoncular ve spor yıldızları da davet edildi.

Törenin planlanan "Halkın Saygı Duruşu" unsuruna yönelik medya eleştirilerinin ardından, planlarda geç de olsa yapılan bir değişiklikle, halk hükümdara destek göstermeye çağrılmak yerine davet edildi.

İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetlerinde çalışan yaklaşık 4,000 işçi ve askeri gaziye Buckingham Sarayı önünde düzenlenen etkinlik gösteriminde yer verildi. Hükümete göre on binlerce kişinin başkenti ziyaret etmesi bekleniyordu ve ülke genelinde binlerce sokak partisi düzenlendi. Pazar günü Windsor Kalesi arazisinde bir konser düzenlenecek.

Bu haber toplam 842 defa okunmuştur
İlgili Haberler