ECB, faiz artış temposunu düşürmeyi planlıyor

ECB, faiz artış temposunu düşürmeyi planlıyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artış temposunu düşürmeyi değerlendirdiği belirtildi.

A+A-

50 baz puanlık faiz artışı Atlantik’in diğer yakasındaki merkez bankası koridorlarında da tartışılıyor.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artış temposunu 75 baz puandan 50 baz puana indirmeyi değerlendiriyor.

Kaynaklar mevcut durumda Yönetim Konseyi’nin tartışmalarında 75 baz puanlık faiz artışı görüşünün ivme kaybettiğini belirtti.

Resesyon riski, TÜFE’nin yakın gelecekte zayıflayacak olması ve nötr faize yaklaşılması 50 baz puanlık hareketin gerekçesi olarak sıralanıyor. Ancak 15 Aralık’ta verilecek karar öncesi enflasyonun yine yukarı yönlü sürpriz yapması ibreyi 75 baz puana doğru çevirebilir.

ECB’de şahin üyeler Joachim Nagel ve Robert Holzmann henüz aralık ayı faiz artışı boyutu hakkında yorum yapmadı. Enflasyonun en yüksek boyutta hissedildiği Estonya ve Letonya’nın AMB üyeleri de 50 ve 75 baz puanlık artışların masada olduğu yorumunu yapmıştı.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau da Çarşamba günü ECB’nin faizi %2 civarı olarak görülen “normalleşme aralığına” yükselteceğini belirterek 50 baz puanlık bir hamlenin de ihtimal dahilinde olduğu sinyalini vermişti.

Villeroy, "Muhtemelen faiz artırmaya devam edeceğiz. Fakat bunu daha esnek ve olasılıkla daha yavaş bir tutumla gerçekleştireceğiz. Jumbo faiz artışları yeni bir alışkanlık haline gelmeyecek" diye konuşmuştu.

İlgili Haberler