GM ve Ford Tesla ile fiyat savaşına girmek istemiyor

GM ve Ford Tesla ile fiyat savaşına girmek istemiyor

Detroitli otomobil üreticileri General Motors ve Ford Motor bu hafta ilk çeyrek kazançlarını açıkladıklarında Wall Street'i elektrikli araç üreticisi Tesla ile bir fiyat savaşına girmek istemedikleri konusunda ikna etmeye çalışacak.

A+A-

Ford ve GM, Tesla'nın fiyat indirimleriyle mücadele etmek istemiyor ve fiyatları indirmek istemiyor. Bu konuda da yatırımcıları ikna etmeye çalışıyor. Ancak şimdiye kadar yatırımcılar ikna olmuş değil. GM hisseleri Şubat ayındaki 2023 zirvesine göre %20'den fazla değer kaybetti ve 2010'daki halka arz fiyatı olan 33 $'a yakın işlem görüyor. Tesla CEO'su Elon Musk, satış hacmini genişletmek için şirketinin kar marjlarını sıkıştırma stratejisini tırmandırırken Ford hisseleri Şubat ayından bu yana %13 düştü.

GM Çarşamba günü ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Bu ay, otomobil üreticisi "Harika Bir Başlangıç" başlıklı ilk çeyrek ABD satış raporuyla iyimser bir görünümün sinyalini verdi. GM'nin ilk çeyrek ABD satışları, yüksek marjlı kamyon ve SUV satışlarının öncülüğünde bir yıl öncesine göre %18 arttı.

Aynı zamanda GM CEO'su Mary Barra, yıl sonuna kadar işletme maliyetlerini 2 milyar dolar azaltma çabalarını hızlandırıyor. Mali İşler Müdürü Paul Jacobson bu ay yatırımcılara yaptığı açıklamada 5,000 GM çalışanının işten çıkarma anlaşmalarını kabul ettiğini söyledi.

Şimdiye kadar GM, en yeni elektrikli araçlarının üretimini artırmakta yavaş kaldı ve ilk çeyrekte sadece 968 Cadillac Lyriq EV teslim edildi. JP Morgan analisti Ryan Brinkman Pazartesi günü yayınladığı bir notta, bunun yakın vadede şirketin Tesla'nın fiyat indirimlerinin etkisinden kaçmasına yardımcı olabileceğini yazdı.

Brinkman, "GM ve Ford'un ilk çeyrekte fiyatlandırma ve bunun sonucunda marj etkilerinde Tesla'ya kıyasla çok daha iyi eğilimler görmesi bekleniyor" diye yazdı. Bununla birlikte, yatırımcıların "elektrikli araç fiyatlandırmasındaki zayıflığın Tesla'nın ötesinde diğer otomobil üreticilerinin elektrikli araçlarına ve - çok daha önemlisi - genel olarak yeni araçlar için daha geniş pazara yayılabileceğinden" endişe duyduklarını da sözlerine ekledi.

İlk çeyrek sonuçlarını 2 Mayıs'ta açıklayacak olan Ford, ABD'deki ilk çeyrek kamyon satışlarının da güçlü olduğunu ve yarı iletken kıtlığı nedeniyle F-150 kamyonet teslimatlarının bir önceki yıla göre %21 arttığını bildirdi.

İlk çeyrek raporu, Ford'un daha geniş kapsamlı yeniden yapılanmasını yansıtan yeni finansal raporlama yaklaşımının ilk örneği olacak.

Şirket, Model e elektrikli araç işinin, Ford Blue yanmalı araç operasyonlarının ve Ford Pro ticari araç biriminin sonuçlarını raporlayacak. Ford, geçtiğimiz ay verdiği bir brifingde elektrikli araç biriminin bu yıl vergi öncesi 3 milyar dolar zarar edebileceğinin sinyalini vermişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler