Elon Musk: Tesla için gelecek 12 ay çok zorlu geçecek

Elon Musk: Tesla için gelecek 12 ay çok zorlu geçecek

Tesla CEO'su Elon Musk Salı günü yaptığı açıklamada elektrikli araç üreticisinin önümüzdeki 12 ay boyunca zorlanacağını, şirketin küresel ekonomiye karşı bağışıklığı olmadığı konusunda uyardı.

A+A-

Tesla'nın Teksas'taki yıllık hissedarlar toplantısında Musk, Tesla'nın CEO'luğundan istifa edebileceği yönündeki piyasa söylentilerine kulak tıkadı, geliştirmekte olduğu iki yeni kitlesel pazar modeline değindi ve uzun süredir ertelenen Cybertruck pikap teslimatlarının bu yıl başlayacağını teyit etti.

Elektrikli otomobil pazarında lider olan Tesla için bile zor zamanların işareti olarak Musk, şirketin daha önce yapmadığı bir şey olan araçlarının reklamını yapmaya çalışacağını söyledi. Aynı zamanda Twitter'ın da CEO'su olan Musk, "Biraz reklam deneyeceğiz ve nasıl gittiğini göreceğiz" dedi.

Musk ayrıca "Tesla küresel ekonomik ortama karşı bağışık değil. Sadece makro ekonomik düzeyde, en azından önümüzdeki 12 ay boyunca işlerin zor olmasını bekliyorum" dedi.

Tesla, yavaşlayan ekonomi ve artan rekabet karşısında araç fiyatlarını agresif bir şekilde düşürdükten sonra ilk çeyrekte marj hedefini kaçırdı.

Toplantıda hissedarlar, şirketin kurucu ortağı ve eski baş teknoloji sorumlusu JB Straubel'in yönetim kuruluna atanması yönünde oy kullandı. Vekalet danışmanlık firması Glass Lewis, bağımsızlığına ilişkin endişeleri gerekçe göstererek yatırımcıları Straubel'in atanmasına karşı oy kullanmaya çağırmıştı.

Deepwater Asset Management'ın yönetici ortağı Gene Munster'a göre, pil geri dönüşüm ve malzeme şirketi Redwood Materials'ın CEO'su olan Straubel, Musk'ın potansiyel halefi olarak görülüyor.

Yatırımcılar, yönetim kurulunun Musk'ın Ekim ayında sosyal medya platformu Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasının ardından Tesla'ya odaklanmasını sağlayamadığı için hayal kırıklığına uğradıklarını ifade ettiler.

Musk Salı günü yaptığı açıklamada, "Kısa süreli bir dikkat dağınıklığı oldu çünkü şirketin hayatta kalmasını sağlamak için Twitter'da büyük bir açık kalp ameliyatı yapmak zorunda kaldım" dedi. Geçen hafta NBCUniversal'ın eski reklam müdürü Linda Yaccarino'nun Twitter CEO'su olarak yerine geçeceğini ve kendisinin de şirkette ürün ve teknolojiye odaklanacağını duyurdu.

Musk, Twitter'ın şu anda "istikrarlı bir yerde" olduğunu ve "Twitter'ın ileriye doğru alacağı sürenin son altı aya kıyasla nispeten az olduğunu" söyledi.

Bir hissedar, Tesla CEO'luğundan istifa edeceği yönündeki söylentileri sordu ve "Öyle olmadığını söyle" diye ekledi. Musk cevap verdi: "Öyle bir şey yok."

Kasım ayında Tesla yöneticisi James Murdoch mahkemede verdiği ifadede Musk'ın potansiyel halef olarak birini belirlediğini söyledi.

Musk toplantıda Tesla'nın talebe bağlı olarak yılda çeyrek milyon Cybertruck üretmek istediğini söyledi. Elektrikli araç üreticisinin uzun süredir ertelenen yeni nesil Roadster elektrikli spor otomobilinin üretimine önümüzdeki yıl başlamayı umduğunu söyledi.

Ayrıca, geliştirilmekte olan iki yeni kitlesel pazar modelinden kısaca bahsetti ve bu araçlardan 5 milyondan fazla üretmeyi umduğunu söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Musk ayrıca, pil yapımında kullanılan malzemeyi sağlayan kobalt madenlerinde çocuk işçi çalıştırılmadığından emin olmak için üçüncü taraf bir denetim yapacağını söyledi.

"Aslında, madene bir web kamerası koyacağız ve herhangi bir çocuk gören olursa lütfen bize haber versin" dedi ve Tesla'nın pil paketlerinin çoğunun demir bazlı olduğunu ve Tesla'nın kobaltı bağlayıcı olarak yalnızca "çok az miktarda" kullandığını ekledi.

Tesla hissedarları Salı günü hızlı bir şekilde neredeyse tüm teklifler için yönetim kurulunun tavsiyelerini oyladı.

Hissedarlar ayrıca Musk ve Başkan Robyn Denholm'u yeniden yönetim kurulu üyesi olarak seçmek için oy kullandı.

Vekalet danışmanlık firması ISS, Tesla hisselerinin Musk ve kardeşi Kimbal tarafından krediler için teminat olarak kullanılmasına ilişkin inceleme eksikliğine dair endişeleri gerekçe göstererek Denholm'a karşı oy kullanılmasını tavsiye etmişti.

Tesla hisseleri Salı günü $166,52 seviyesinden yatay kapandı ve mesai sonrası işlemlerde %0,6 yükseldi. Hisse senedi Kasım 2021'deki rekor seviyesinden yaklaşık %60 düştü.

İlgili Haberler