Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

En yรผksek uรงuลŸ vergisi Tรผrkiye’ye uรงacaklara

ฤฐsveรง hรผkรผmeti, hava taลŸฤฑmacฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn neden olduฤŸu karbon salฤฑnฤฑmฤฑnฤฑ gerekรงe gรถstererek, ekstra havalimanฤฑ vergisini meclis gรผndemine getiriyor
En yรผksek uรงuลŸ vergisi Tรผrkiye'ye uรงacaklara Borsatek

ฤฐsveรง hรผkรผmeti, hava taลŸฤฑmacฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑn neden olduฤŸu karbon salฤฑnฤฑmฤฑnฤฑ gerekรงe gรถstererek, ekstra havalimanฤฑ vergisini meclis gรผndemine getiriyor

Avrupa BirliฤŸiโ€™nin, iklim deฤŸiลŸikliฤŸiyle mรผcadele รถnlemleri kapsamฤฑnda 2012 yฤฑlฤฑnda baลŸlattฤฑฤŸฤฑ karbon salฤฑnฤฑmฤฑ vergisi, birรงok รผlke tarafฤฑndan tepkiyle karลŸฤฑlanmasฤฑ nedeniyle uygulanmฤฑyordu. Ancak ฤฐsveรง hรผkรผmeti, 2012โ€™de alฤฑnan kararฤฑn uygulanmasฤฑ iรงin yasa tasarฤฑsฤฑ hazฤฑrladฤฑ. Mart ayฤฑ iรงinde ฤฐsveรง meclis gรผndemine gelecek tasarฤฑya gรถre, karbon emisyonunu sebep gรถstererek ticari uรงuลŸlardaki yolculara uygulanmak รผzere ekstra havalimanฤฑ vergisi AB รผlkelerine kiลŸi baลŸฤฑ 8.5 euro olurken, Tรผrkiye iรงin 29.5 euro olarak belirlendi. 2018โ€™den itibaren hayata geรงirileceฤŸi belirtilen uygulamanฤฑn, havayolu ลŸirketlerine milyonlarca Euro ek yรผk getireceฤŸi belirtilti.

TรœRKฤฐYEโ€™YE 29.5, YUNANฤฐSTANโ€™A 8.5 EURO

ฤฐsveรง hรผkรผmetinin AB รผlkeleriyle Tรผrkiye arasฤฑnda ciddi miktarda fark oluลŸturan bu tasarฤฑsฤฑna karลŸฤฑ ฤฐskandinav pazarฤฑna yรถnelik faaliyet gรถsteren Tรผrkiyeโ€™nin en bรผyรผk tur operatรถrlerinden DETUR, DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ baลŸta olmak รผzere ilgili birรงok bakanlฤฑฤŸa baลŸvurup dรผzeltilmesi talebinde bulundu. Konuyla ilgili bilgi veren DETURโ€™un CEOโ€™su Firuz BaฤŸlฤฑkaya, uygulanmasฤฑ dรผลŸรผnรผlen kiลŸi baลŸฤฑ vergi miktarฤฑnฤฑn 3 kategoriye ayrฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirterek kategoriler ve fiyatlandฤฑrmayฤฑ ลŸรถyle aรงฤฑkladฤฑ:

“Yunanistan ve ฤฐspanyaโ€™nฤฑn da bulunduฤŸu Avrupa BirliฤŸi iรงinde kalan รผlkeler iรงin 8.5 euro. AB dฤฑลŸฤฑnda olup, Stockholmโ€™deki Arlanda Havalimanฤฑโ€™na 6 bin kilometreye kadar olan uรงuลŸ mesafesinde kalan รผlkeler iรงin 29.5 euro. Bu kategoride Tรผrkiye ve Mฤฑsฤฑr da bulunuyor. รœรงรผncรผ kategori ise AB dฤฑลŸฤฑnda olup Arlanda Havalimanฤฑโ€™na 6 bin kilometreden daha uzun uรงuลŸ mesafesinde kalan รผlkeler iรงin 45 Euro.”

GฤฐRฤฐT ADASI DALAMANโ€™DAN UZAK

TaslaฤŸฤฑn meclisten geรงmesi durumunda 1 Ocak 2018โ€™te yรผrรผrlรผฤŸe girmesinin planlandฤฑฤŸฤฑna iลŸaret eden Firuz BaฤŸlฤฑkaya sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“Uรงaklarฤฑn havaya bฤฑraktฤฑฤŸฤฑ karbon miktarฤฑnฤฑn siyasi sฤฑnฤฑrlarla ne ilgisi var? Bir uรงaฤŸฤฑn AB รผlkelerine uรงarken havayฤฑ daha az kirlettiฤŸi sรถylenebilir mi? Bir nevi havayฤฑ kirletme vergisinin uรงuลŸ sรผresi ve mesafesine gรถre olmasฤฑ gerekir. Stockholmโ€™den Yunanistanโ€™ฤฑn Girit Havalimanฤฑโ€™na giden uรงak 2 bin 714 kilometre uรงuyor. Tรผrkiyeโ€™nin Dalaman Havalimanฤฑโ€™na giden uรงak 2 bin 673 kilometre uรงuyor. Yani Dalamanโ€™a uรงmanฤฑn mesafesi ve havada karbon salฤฑnฤฑm sรผresi daha kฤฑsa. Ama buna raฤŸmen Giritโ€™e giden turist 8.5 euro vergi รถdeyecek, Dalamanโ€™a giden ise 29.5 euro.”

AB ฤฐร‡ฤฐNDE SEYAHAT ฤฐร‡ฤฐN TEลžVฤฐK

Stockholmโ€™den Antalya Havalimanฤฑโ€™na uรงuลŸ ile Stockholmโ€™den Girit Havalimanฤฑโ€™na uรงuลŸun aynฤฑ mesafede, ama farklฤฑ vergi รถdendiฤŸine deฤŸinen Firuz BaฤŸlฤฑkaya tepkisini ลŸรถyle dile getirdi:

“Bizim zekamฤฑzla alay ediyorlar. Konu son derece aรงฤฑk, Avrupalฤฑ turistin AB iรงinde seyahat etmesi iรงin bir nevi teลŸvik uyguluyorlar. AB dฤฑลŸฤฑnda tatil yapanlarฤฑ cezalandฤฑrmak istiyorlar. Bu รผcretlendirmenin mantฤฑk ile izah edilecek hiรงbir tarafฤฑ yok. ฤฐsveรง mรผdรผrรผmรผz Orhan ร–ฤŸรผtgen, gerekli resmi tepkinin verilmesi iรงin bรผyรผkelรงimiz sayฤฑn Kaya Tรผrkmen beyi ziyaret edip konuyu birebir anlatฤฑp yasa taslaฤŸฤฑnฤฑn bir kopyasฤฑnฤฑ yazฤฑlฤฑ olarak kendisine iletti. Ayrฤฑca Mฤฑsฤฑr ve Tunus yetkililerini de itirazlarฤฑnฤฑ yapmalarฤฑ iรงin bilgilendirdik.”

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.472446.48190.02%
EURO 53.132953.18010.03%
JAPON YENฤฐ 3.473.478-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.472757.50580.04%
STERLฤฐN 61.587161.6215-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85646.85890.03%
RUS RUBLESฤฐ 0.62410.62450.8%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64078.11 -0.6601%
Ethereum 1727.78 -0.6754%
Tether USDt 1.00 0.0045%
BNB 589.88 -0.5708%
Solana 71.64 -3.3863%
USDC 1.00 -0.012%
XRP 1.13 -1.3357%
Dogecoin 0.08 -2.0493%
Toncoin 1.68 2.4412%
Cardano 0.16 -1.2487%
Shiba Inu 0.00 -1.3079%
Avalanche 6.26 0.0688%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam