2018’deki kur kriziyle sert yรผkseliล kaydeden, daha sonra gerileme trendine giren enflasyon Ekim ayฤฑnda da dรผลรผลรผnรผ sรผrdรผrerek yฤฑllฤฑk % 9.3’ten % 8.6’ya geriledi.
bloomberght’de yer alan habere gรถre, Tรผrk Lirasฤฑ’ndaki istikrarlฤฑ seyir ve azalan talep destekleyici olsa da, enflasyonda gerilemeye neden olan yรผksek baz etkisinin kaybolmasฤฑ bekleniyor. Garanti Yatฤฑrฤฑm Baลekonomisti Nihan Ziya Erdem enflasyonun Kasฤฑm’da yeniden รงift haneye รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
MERKEZ BANKASI’NIN ALANI DARALDI MI?
Commerzbank Analisti Tatha Ghose enflasyonun kรผresel dezenflasyon sรผreci ve dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑndan destek bulsa da enflasyon dinamiklerinin hala endiลe verici olduฤunu belirtti. Ghose ‘kฤฑrฤฑlgan’ dinamikler nedeniyle Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn daha daha fazla indirim iรงin yeri olmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ son 3 toplantฤฑsฤฑnda toplam % 10 faiz indirimine giderek politika faizini % 14’e รงekti. Enflasyonda gerilemenin duracak olmasฤฑ Merkez’in Aralฤฑk’ta da faiz indirimlerine devam edip etmeyeceฤi konusunda soru iลareti yaratฤฑyor.
Bloomberg Ekonomisti Ziad Davud, enflasyonda baz etkisi nedeniye gerileme olduฤunu, bu etkinin yฤฑl sonunda biteceฤini ve Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn daha fazla gevลeme iรงin de alanฤฑnฤฑ sฤฑnฤฑrlayacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Goldman Sachs ise yฤฑl sonunda enflasyonun % 11 olacaฤฤฑnฤฑ, uzun vadede de %10 civarฤฑnda stabilize olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ. Kevin Daly รถncรผlรผฤรผndeki ekonomistler Lira’daki istikrarlฤฑ hareketlerin enflasyonu % 8’lere dahi itebileceฤini ancak risklerin yukarฤฑ yรถnlรผ olduฤunu bildirdi. Hรผkรผmet yetkililerinin รถnceliฤinin dezenflasyondan ziyade bรผyรผme olduฤunu belirten kurum “enflasyonun baz etkileri ortadan kalktฤฑฤฤฑnda yeniden yรผkselmeye baลlamasฤฑnฤฑ bekleriz” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.







