Ereğli raporu nedeniyle BofA'ya SPK'dan manipülasyon soruşturması

Ereğli raporu nedeniyle BofA'ya SPK'dan manipülasyon soruşturması

Sermaye Piyasası Kurulu, Bank of America'nın EREGL hisseleri için yayınladığı rapor nedeniyle soruşturma başlattı

A+A-

Ereğli Demir Çelik hisselerinde geçen hafta Bank Of America'nın (BofA) raporu aracılığıyla manipülasyon mu yapıldı? Kasım 2023'ten beri piyasa fiyatı 40 TL'nin üstünde olan Erdemir EREGL hisseleri için BofA geçen hafta yayınladığı raporda 17 TL hedef fiyat açıklamıştı. Rapor, hem ERGL hisselerini hem de endeksteki ağırlığı nedeniyle BIST 100 endeksini negatif etkilemişti.

Raporun ardından Borsa İstanbul tarihinde daha önce ihç olmayan bir şey oldu ve şirket yönetimi hazırlanan bu raporu eleştiren bir açıklama yayınladı. BofA, Erdemir yönetimi başta olmak üzere gelen tepkilerin artması üzerine raporu geri çektiğini açıkladı ve sonra yayımladığı raporda hedef fiyatı yaklaşık üç kat artırarak 47 TL'ye yükseltti. 

Ancak rapora ve ardından yaşananlara tepkiler dinmedi ve BofA'nın rapor ile manipülasyon yaptığı ileri sürüldü ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) olaya müdahale etmesi istendi. 

Hükümete yakın olan Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör bugünkü yazısında SPK'nın sonu ile ilgili olarak soruşturma başlattığını yazdı. Güngör'ün konusu ile ilgili kaleme aldığı yazı şöyle:

BofA'nın, Erdemir raporundan bahsediyorum. Biliyorsunuz, 29 Şubat'ta 45 TL'nin üzerinde işlem gören Erdemir hisleri için kurum hedef fiyatını 17 liraya düşürdü. Hisse o gün yüzde 3 düştü. Erdemir o gün tepkisini ortaya koydu. OYAK Maden Metalurji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu, yazılı bir açıklama görüntülediğini, rapor yazan analistin son iki yıllık şirketin hiçbir yatırımcı sunumuna, konferansına veya analist brifingine katılmadığını söyledi. Başoğlu, "Rapora'ya katılmıyoruz" dedi.

Düşünsenize, 2 yıl boyunca şirketin hiçbir toplantısına katılmadan rapor yazıyorsunuz. Onu yayınlıyorsun. Hissede binlerce yatırımcının parasıyla oynuyorsun!

Tabii bu rapor çıktıktan sonra OYAK Grubu teyakkuz ilan etti.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem'in konularını bireysel olarak takip ettiğini biliyorum. BofA ile görüşmeler yapıldı. İşin yanlış olduğu anlatıldı. Tepkiler üzerine BofA 4 Mart Pazartesi günü hissede fiyat revize edilip 47 TL olarak açıklandı. Oyak Grubu, Erdemir yatırımcılarını mağdur etmemek için pazartesi günü 6,5 milyon lot geri alım yaptı. Savaş Erdem dün yaptığı açıklamada, "Yatırımcılar adına tavrımızı BofA'nın ciddiyetle ele alıp, değerlendirerek rapordaki model iyileştirmesi yerinde bir karar olmuştur. Doğru bir iletişimle, hem rapor hazırlayan kuruma hem de halka açık durumu anlattık ve analist raporlarındaki yanlış modelin uygulandığını sağladık. Yatırımcılarımızın Erdemir' e güvenmesi, Erdemir'in de yatırımcılarının korunması esasına dayalı sistem çalıştı, yanlışlığın ortadan kalkması" dedi.

Peki bundan sonra ne olacak?

Yatırımcı için iyi, BofA için kötü bir haber vereyim.

SPK'nın ilgili incelemesi başlatılmış durumda…

BofA'nın bu raporu kasıtlı olarak piyasaya sunulmadığı inceleniyor. İlk raporun yayınlandığı gün ve hedef fiyatla ilgili iyileştirmenin yapıldığı günün işlemleri inceleniyor.

Kurumun raporlarının fiyat hareketlerine neden olduğu kesindi. Fakat bu iki fiyata kim işlem yapmış? Asıl önemli olan bu… İşte tüm bu konular şu anda SPK'nın merceği altında… Eğer, bu iki rapor arasındaki fiyat hareketlerinden BofA yararlanmışsa olayın rengi değişiyor.
Benden söylemesi…

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler