Ermenistan, Türkiye'den ürün alımını yasakladı

Ermenistan, Türkiye'den ürün alımını yasakladı

Ermenistan hükümeti, Türk ürünlerinin ithal edilmesini geçici olarak yasaklama kararı aldı. Hükümet kararının aralık sonunda yürürlüğe gireceği belirtildi.

A+A-

Ermenistan hükümeti, Türk ürünlerinin ithal edilmesini geçici olarak yasaklama kararı aldı. Hükümet kararının aralık sonunda yürürlüğe gireceği belirtildi.

Ermenistan hükümetinin açıklamasında, "Ermenistan Cumhuriyeti hükümeti, 20 Ekim'de almış olduğu karar ile Türkiye menşeli ürünlerin ithalatına geçici yasak getirmiştir. Söz konusu yasak 31 Aralık 2020'de yürürlüğe girecektir” denildi.

Güvenlik sebebiyle alındığı belirtilen kararda, "Türkiye menşeli ürünlerin ithalatı yasaklanarak Türkiye devlet hazinesine Ermenistan üstünden giden parasal kaynaklar kesilmiş olacaktır. Ayrıca düşmanca davranan bir ülkeden ürünlerin ithal edilmesi üstünden Ermenistan’a sızabilecek olağan tehditlerin de önü kesilmiş olacaktır" denildi.

ERMENİSTAN İLE OLAN TİCARET HACMİ YAKLAŞIK 3 MİLYON DOLAR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, az da olsa ticari ilişkilerini sürdüren iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2019 yılında 2,7 milyon Dolar olarak gerçekleşti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017 senesindeki verilerle birlikte son 5 yıldaki en yüksek seviyesine ulaştı. İki ülke arasında dış ticaret hacmi son 5 yılda sırasıyla 1,24 milyon Dolar; 1,9 milyon Dolar; 2,7 milyon Dolar; 2,2 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

AZERBAYCAN İLE DIŞ TİCARET HACMİ 2 MİLYAR DOLAR

Azerbaycan ise Ermenistan’a göre daha iyi ekonomik verilere sahip. Türkiye’nin “iki devlet tek millet” sloganıyla “kardeş ülke” olarak gördüğü Azerbaycan ile ticari ilişkileri ise iyi durumda.

TÜİK verilerine göre 2019 yılında Türkiye’nin Azerbaycan ile olan dış ticaret hacmi 2 milyar Dolar. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 1.6 milyon Dolarlık kısmını Türkiye’nin Azerbaycan’a ihraç ettiği mallar oluştururken, bu ülkeden ithalatı ise 394,8 milyon Dolar olarak kayıtlara geçti. Azerbaycan’dan ithal edilen mallar arasında ilk sırada pamuk yer aldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.