Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitede düşüş sürüyor

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitede düşüş sürüyor

Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitede düşüş devam ediyor. Bölgede talepteki azalma ve birçok sektördeki zayıflamanın resesyona neden olabileceği dile getiriliyor.

A+A-

Euro Bölgesi’nde Ağustos ayında düşüşe imalat sektörü öncülük etti. S&P Global verilerine göre imalat PMI endeksi Ağustos’ta 49,8’den 49,7’ye geriledi. Beklenti 49’du. Hizmet PMI endeksi 51,2’den 50,2’ye, bileşik PMI ise 49,9’dan 49,2’ye geriledi.

Enerji ve gıda maliyetlerindeki sert artışlar turizm gibi sektörleri durma noktasına getirdi. S&P Global Ekonomisti Andrew Harker “veriler, üçüncü çeyrekte ekonominin daraldığına işaret ediyor. Üretimde düşüş hammaddeden otomotiv ve turizme kadar birçok sektöre yayılmış durumda.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’ya enerjide bağımlılığını azaltmaya çalışan Almanya’da Haziran 2020’den beri en sert üretim düşüşü gerçekleşti. Fransa’da ise aktivite 1,5 yılda ilk kez daraldı.

Açıklanan veriler, uzun yılların en yüksek seviyesindeki enflasyonu dizginlemek için faiz artırımına başlayan Avrupa Merkez Bankası için de baskıya neden oluyor. Bankanın büyümenin yavaşladığı bir ortamda faiz artırımına devam etmesi farklı sıkıntıları tetikleyebilir.

Bugün Japonya ve Avustralya’da açıklanan veriler de aktivitenin zayıfladığını göstermişti. Ancak ekonomistler ABD hizmet ve imalat sektöründe iyileşme olmasını, İngiltere’de ise büyüme bölgesinde kalmasını bekliyor.

Bu haber toplam 669 defa okunmuştur
İlgili Haberler