EYT iki bakanı karşı karşıya getirdi

EYT iki bakanı karşı karşıya getirdi

Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinde yeni bir pürüz ortaya çıktı

A+A-

Yaklaşık 1,5 milyon kişiyi ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde kabinenin iki bakanı karşı karşıya geldi. T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, düzenlemenin bütçeye yaklaşık 150 milyar TL ek yük getireceği bu nedenle yaş sınırlaması getirilmesini isteyen  Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile buna karşı çıkan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin anlaşamadı.

Hükümetin, emeklilik için yılını doldurup da yaş şartını bekleyenlerle ilgili yürüttüğü EYT çalışmasında son aşamaya gelinirken, henüz yeni bir yaş şartının getirilip getirilmeyeceği netleşmedi. Bilgin, EYT düzenlemesiyle ilgili olarak ilk yaptığı açıklamalarda  Eylül 1999'dan önce işe başlayan erkekler için 25 yıl, kadınlar için de 20 yıl şartını yerine getiren ve 5 bin gün prim süresini dolduran herkesin emekliliğe hak kazanacağını açıklamıştı.
Bilgin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada da yaş şartı olmaksınız prim gün sayısı ile hizmet süresi şartlarını yerine getiren yaklaşık 1,5 milyon kişinin bulunduğunu belirtmişti.

"150 milyar TL’lik ek yük getirir" uyarısı

EYT ile ilgili çalışmalar sürerken, Nebati ile  Bilgin de, hazırladıkları çalışmalarla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunum yapmıştı.
Edinilen bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sunumunda EYT düzenlemesinin SGK bütçesine yaklaşık 300 milyar TL’lik bir yük getireceği, yaş şartı ile yapılacak bir düzenlemede ise, yükün, ancak 150 milyar TL’yi bulabileceği ifade edildi.

Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin tehlikeye girmemesi için EYT düzenlemesinin kadınlarda 48 ve 50 yaş, erkeklerde ise 50 ve 52 yaş şartı olmak üzere iki alternatif üzerinde durulduğu öğrenildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sunumunda ise, düzenlemenin zaten yaşa takılanlar için yapıldığı bu nedenle yaş sınırı getirilmemesi gerektiği savunuldu. 

Yaş şartı olumsuz etki oluşturabilir

Bu arada TBMM’de AKP grubunda yapılan değerlendirmelerde de toplumda bu konuda büyük bir beklenti oluştuğu ve yaş şartı ile yapılacak bir EYT düzenlemesinin seçim öncesinde seçmen üzerinde olumsuz bir etki oluşturabileceği dile getiriliyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT ile ilgili son kararı, 12 Aralık'ta yapılacak kabine toplantısında şekillendirmesi bekleniyor.

Bilgin, bugün Meclis’te EYT ile ilgili soruyu yanıtladı.  TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerine katılan Bilgin, bu akşam bu konuyla ilgili bir açıklama yapacağını söyledi.

 

İlgili Haberler