Faiz oranı iyimserliği azalırken borsalar güç kaybediyor

Faiz oranı iyimserliği azalırken borsalar güç kaybediyor

Küresel piyasalarda faiz beklentilerinin kötümser bir havaya bürünmesiyle satışlar artarken, borsalar da güç kaybetti.

A+A-

Yatırımcıların küresel faiz oranlarının zirve yapacağına dair heveslerinin azalmasıyla Salı günü dünya hisseleri değer kaybederken, Avustralya doları da yatırımcıların merkez bankası faiz artışlarının sonuna yaklaşıldığı yönündeki iddialarının ardından düştü.

MSCI dünya hisse senedi endeksi 47 ülkedeki hisseleri takip ederek %0,3 düştü. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %1,2 düşerek üç gün üst üste kazanç sağladı.

Yine de, geniş Euro STOXX 600 erken işlemlerde %0,2 düştükten sonra pozitife döndü.

ABD Hazine tahvilleri, Fed'in geçen hafta faiz oranlarını sabit tutma kararının ardından yaşanan yükselişin bir kısmını geri alarak genel olarak istikrarlı seyretti.

On yıllık getiriler %4,641 seviyesinde seyretti - Mart ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünün ardından Cuma günü kapandığı noktanın yaklaşık 10 baz puan (bps) üzerinde, ancak Ekim ayı sonunda ulaştığı %5 seviyesinin oldukça altında.

S&P 500 vadeli işlemlerinin %0,3 düşmesiyle Wall Street de kayıplara hazırlanıyordu.

Nasdaq Pazartesi günü yedinci seansını da kazançla tamamlayarak Ocak ayından bu yana en uzun kazanç serisini yakaladı, ancak rallinin ivme kaybetmesiyle kazancı %0,3 gibi düşük bir oranda kaldı.

CMC Markets UK baş piyasa analisti Michael Hewson, "Geçen haftanın sonunda Fed'in işinin bittiğine, istihdam piyasasının yavaşladığına ve ABD ekonomisinin yumuşak bir iniş yaşayacağına dair oldukça coşkulu bir hava vardı" dedi ve ekledi:

"İnsanlar biraz daha açık görüşlü olmaya başladı. Fed'in yeniden faiz artırma riski var."

Günün ilerleyen saatlerinde üç Fed yetkilisinin konuşması beklenirken, yatırımcılar merkez bankasının enflasyonu kontrol altına almak için atacağı adımlara ilişkin ipuçlarını bekliyor.

Fed fonları vadeli işlemleri yeni bir artırım ihtimalinin çok düşük olduğunu ima ederken, gelecek yıl faiz indirimi yapılacağına dair bahisler azaldı.

Standard Chartered'da makro stratejist olan Nicholas Chia, "Piyasalar ve Fed arasında bir çekişme olmaya devam ediyor, çünkü Fed daha yüksek uzun vadeli getirilerin politika sıkılaştırma işini onlar için yapacağını öne sürdü" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Piyasalar muhtemelen daha düşük getirilerin Fed'i uzun bir duraklama konusunda yeniden düşünmeye zorlayacağından endişe ediyor."

Çin'de veriler Ekim ayında ithalatın beklenmedik bir şekilde arttığını, ihracatın ise beklenenden daha hızlı daraldığını gösterirken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki toparlanmanın dengesiz kaldığını gösteren karışık bir gösterge seti ortaya koydu.

Hong Kong Hang Seng %1,7 düşerken, Çin anakarasının mavi çipleri %0,4 geriledi.

İlgili Haberler