Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Yรผksek enflasyona raฤŸmen Fed faiz indirimi beklentisi sรผrรผyor

Fed faiz indirimi kararฤฑ, yรผksek enflasyon rakamlarฤฑna raฤŸmen hala masada. Fed yetkilileri, iลŸgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn zayฤฑflamasฤฑ nedeniyle faizleri dรผลŸรผrmeye hazฤฑrlanฤฑyor.
Yรผksek enflasyona raฤŸmen Fed faiz indirimi beklentisi sรผrรผyor Borsatek

ABD’de son yayฤฑmlanan enflasyon verileri, “รงekirdek” enflasyonun beklentilerin รผzerinde seyrettiฤŸini gรถsterdi ancak bu durum Amerikan Merkez Bankasฤฑ (Fed) yetkililerinin Eylรผl ayฤฑnda Fed faiz indirimi kararฤฑndan vazgeรงmesine neden olmadฤฑ. Morgan Stanley Wealth Management BaลŸ Ekonomi Stratejisti Ellen Zentner, “Aรงฤฑklanan KiลŸisel Tรผketim Harcamalarฤฑ Endeksi, piyasalarฤฑn odaฤŸฤฑnฤฑ iลŸ gรผcรผ piyasasฤฑna รงevirecek. ลžu an iรงin Eylรผl ayฤฑnda Fed faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤŸฤฑ yรผksek gรถrรผnรผyor.” dedi. Zentner, bu indirimin boyutu, iลŸgรผcรผ piyasasฤฑndaki zayฤฑflฤฑฤŸฤฑn artan enflasyondan daha bรผyรผk bir risk olarak gรถrรผlmeye devam edip etmeyeceฤŸine baฤŸlฤฑ olacak.

Yรผksek enflasyona raฤŸmen Fed faiz indirimi beklentisi sรผrรผyor Borsatek

Dalgalฤฑ gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen “รงekirdek” KiลŸisel Tรผketim Harcamalarฤฑ (PCE) endeksi, bir รถnceki aya gรถre %2,8’den %2,9’a yรผkselerek ลžubat ayฤฑndan bu yana en yรผksek seviyesine ulaลŸtฤฑ. Aylฤฑk bazda ise รงekirdek fiyatlar รผst รผste ikinci ayda %0,3 artฤฑลŸ kaydetti. ManลŸet PCE fiyatlarฤฑ ise temmuz ayฤฑnda bir รถnceki yฤฑla gรถre %2,6 artarak haziran ayฤฑndaki seviyeyle aynฤฑ kaldฤฑ. Aylฤฑk bazda ise fiyatlar %0,2 artฤฑลŸ gรถstererek bir รถnceki ayki %0,3’lรผk artฤฑลŸฤฑn gerisinde kaldฤฑ. Enflasyon verilerinin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan S&P 500 hisse senedi endeksi yaklaลŸฤฑk %0,70 dรผลŸรผลŸ yaลŸarken tรผketici harcamalarฤฑnฤฑn geรงen ay arttฤฑฤŸฤฑ belirlendi.

Gรผmrรผk vergilerinin enflasyona etkisi sฤฑnฤฑrlฤฑ kaldฤฑ

trump S&P 500

Capital Economics Yardฤฑmcฤฑ Ekonomisti Harry Chambers, temmuz ayฤฑndaki รงekirdek fiyat artฤฑลŸฤฑnฤฑn hizmet fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸten kaynaklandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti. Fed yetkilileri gรผmrรผk vergilerinin enflasyonu ne kadar artฤฑrdฤฑฤŸฤฑnฤฑ yakฤฑndan izlerken, Chambers bu durumun gรผmrรผk vergilerinin mal fiyatlarฤฑ รผzerinde minimum etkiye sahip olduฤŸunun bir baลŸka kanฤฑtฤฑ olduฤŸunu vurguladฤฑ. Chambers ayrฤฑca, dรถkรผmรผn รงekirdek mal fiyatlarฤฑnฤฑn ay iรงinde deฤŸiลŸmediฤŸini, artฤฑลŸฤฑn tek nedeninin, รงekirdek hizmet fiyatlarฤฑnda yaลŸanan aylฤฑk %0,36’lฤฑk artฤฑลŸ olduฤŸunu belirtti.

Fed faiz indirimi sinyalleri

Yรผksek enflasyona raฤŸmen Fed faiz indirimi beklentisi sรผrรผyor Borsatek
Yรผksek enflasyona raฤŸmen Fed faiz indirimi beklentisi sรผrรผyor 3

Enflasyon Fed‘in istediฤŸi yรถnde ilerlemese de Fed BaลŸkanฤฑ Jerome Powell, makul bir temel senaryonun, tarifelerden kaynaklanan enflasyonun fiyatlarda tek seferlik bir artฤฑลŸa yol aรงacaฤŸฤฑnฤฑ ve risk dengesinin deฤŸiลŸiyor gibi gรถrรผndรผฤŸรผnรผ sรถyledi. Powell, temmuz ayฤฑ iลŸgรผcรผ raporunun dรผลŸรผk gelmesi ve รถnceki aylarda istihdam artฤฑลŸฤฑnda bรผyรผk aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ revizyonlar yapฤฑlmasฤฑ nedeniyle iลŸgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn gidiลŸatฤฑna dair endiลŸe duyduklarฤฑnฤฑ dile getirdi. ฤฐstihdam piyasasฤฑndaki aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ risklerin arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve bu risklerin gerรงekleลŸmesi halinde iลŸten รงฤฑkarmalarฤฑn artabileceฤŸini ifade etti. Bu da Fed faiz indirimi beklentilerini artฤฑrdฤฑ.

Fed Yetkilisi Chris Waller ise perลŸembe gecesi yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, Eylรผl ayฤฑ politika toplantฤฑsฤฑnda 25 baz puanlฤฑk bir Fed faiz indirimi yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤŸini savundu. Waller, “Para politikasฤฑnฤฑ gevลŸetmenin, enflasyonu %2 hedefine geri getirirken iลŸgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn bozulmasฤฑnฤฑ รถnleyebileceฤŸini umuyorum. ร–yleyse, haydi baลŸlayalฤฑm.” diyerek faiz indirimi kararฤฑ iรงin hazฤฑr olduklarฤฑnฤฑ belirtti. Waller, mayฤฑs ve haziran aylarฤฑ iรงin yapฤฑlan aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ revizyonlarฤฑn ve temmuz ayฤฑndaki zayฤฑf istihdam artฤฑลŸฤฑnฤฑn iลŸgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn gรผcรผ konusunda endiลŸe kaynaฤŸฤฑ olduฤŸunu vurguladฤฑ. Bu verilerin, sรถz konusu รผรง ay boyunca istihdamฤฑn aslฤฑnda azaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถsterdiฤŸini sรถyledi.

Gรผndemdeki รถnemli veriler

Fed faiz indirimi

5 Eylรผl’de aรงฤฑklanacak olan aฤŸustos ayฤฑ istihdam raporu, Eylรผl ayฤฑ politika toplantฤฑsฤฑnda alฤฑnacak Fed faiz indirimi kararฤฑnda belirleyici bir rol oynayabilir. Waller, son politika toplantฤฑsฤฑnda faizleri sabit tutmak yerine 25 baz puanlฤฑk bir indirim yapฤฑlmasฤฑnฤฑ tercih ederek muhalefet ettiฤŸini ve bunun doฤŸru bir karar olduฤŸunu belirtti. Ayrฤฑca, ลŸu anda 25 baz puandan daha bรผyรผk bir indirime gerek olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ, ancak 5 Eylรผl’de aรงฤฑklanacak aฤŸustos ayฤฑ istihdam raporunun daha da zayฤฑflama gรถstermesi halinde bu durumun deฤŸiลŸebileceฤŸini ifade etti. Fed faiz indirimi kararฤฑ konusunda istihdam verilerinin belirleyici olabileceฤŸine iลŸaret etti.

Northlight Asset Management BaลŸ Yatฤฑrฤฑm Sorumlusu Chris Zaccarelli, gelecek ayki toplantฤฑdan รถnce iki รถnemli enflasyon raporu daha (9-10 Eylรผl’de รœretici Fiyat Endeksi ve 11 Eylรผl’de Tรผketici Fiyat Endeksi) aรงฤฑklanacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti. Zaccarelli, bu raporlarฤฑn enflasyonda bรผyรผk bir artฤฑลŸ gรถstermemesi durumunda Fed’in 17 Eylรผl’de faiz oranlarฤฑnฤฑ %0,25 oranฤฑnda dรผลŸรผreceฤŸinin neredeyse kesin olduฤŸunu sรถyledi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.470946.48530.03%
EURO 52.988353.0068-0.27%
JAPON YENฤฐ 3.4683.476-0.12%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.48557.52420.07%
STERLฤฐN 61.456861.4665-0.24%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84266.8453-0.17%
RUS RUBLESฤฐ 0.62120.62250.4%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62220.83 -2.9343%
Ethereum 1649.78 -5.5987%
Tether USDt 1.00 -0.0148%
BNB 571.38 -3.4294%
Solana 68.82 -6.5616%
USDC 1.00 0.0009%
XRP 1.10 -2.9717%
Dogecoin 0.08 -5.5154%
Toncoin 1.54 -6.6862%
Cardano 0.15 -4.9084%
Shiba Inu 0.00 -3.4955%
Avalanche 6.18 -1.1324%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam