Fed ve ECB faiz artırımları öncesinde petrol rallisi ara verdi

Fed ve ECB faiz artırımları öncesinde petrol rallisi ara verdi

Petrol fiyatları, tüccarların ABD ve Avrupa merkez bankalarından daha fazla faiz artırımı ipucu beklemesiyle Pazartesi günü gerilerken, sıkılaşan arz ve Çin teşviki umutları Brent'i varil başına 80 dolardan destekledi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle varil başına 80,66 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü %0,5 düşüşle varil başına 76,70 dolar oldu.

OPEC+ kesintilerinin ardından arzın daralması beklenirken, gösterge endeksler geçen hafta sırasıyla %1,5 ve %2,2 artarak üst üste dördüncü haftasını da kazançla kapattı. Rusya'nın tahıl ihracatı için BM arabuluculuğunda yapılan güvenli deniz koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından geçen hafta Ukrayna'da çatışmalar tırmandı.

National Australian Bank analistleri yayınladıkları bir notta, "Fed'in bu hafta faiz artırımına gitmesi kısa vadede fiyatlarda dalgalanmaya yol açabilecek olsa da, OPEC'in arz kesintileri nedeniyle sıkılaşan piyasa koşullarının ve Çin'de ilave teşviklere ilişkin artan piyasa spekülasyonlarının fiyatları 3Ç23'e kadar yükseltmeye devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Yatırımcılar bu hafta Federal Rezerv ve Avrupa Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık artırımlarını fiyatladı, bu nedenle odak noktası Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gelecekteki faiz artırımları hakkında ne söyleyeceği olacak.

Yükselen faiz oranları yatırımları azalttı ve doları güçlendirerek dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha pahalı hale getirdi.

Piyasa katılımcıları ayrıca Pekin'in zayıflayan ekonomisini desteklemek için hedefli teşvik tedbirleri uygulamasını ve bunun da dünyanın 2 numaralı tüketicisinin petrol talebini artırmasını bekliyor.

Arz konusunda Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei Cuma günü yaptığı açıklamada OPEC+'nın petrol piyasasını desteklemek için attığı adımların şimdilik yeterli olduğunu ve daha fazla adım atılması gerektiğinde grubun "sadece bir telefon uzaklığında" olduğunu söyledi.

Enerji hizmetleri firması Baker Hughes'un Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, geçtiğimiz hafta ABD'li enerji firmaları Haziran başından bu yana en derin petrol sondaj kulesi kesintisine giderek faaliyet birimlerini yedi adet azaltarak 530'a indirdi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler