FED'den sonra Avrupa Merkez Bankası da faizi artırdı

FED'den sonra Avrupa Merkez Bankası da faizi artırdı

ABD Merkez Bankası'ndan sonra Avrupa Merkez Bankası da politika faizini yükseltti

A+A-

Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faizini 25 baz puan artırarak faiz artırım hızını düşürürken, bilanço küçültme sürecini hızlandırdı. ABD Merkez Bankası da (FED) dün beklentilere paralel politika faizinde 25 baz puan artırıma gitmişti.

ECB refinansman faizi yüzde 3,75'e, mevduat faizi yüzde 3,25'e ve marjinal fonlama faizi yüzde 4'e yükseltti. ECB, Temmuz 2022'den beri toplamda 375 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirerek en hızlı sıkılaştırma adımını atmış oldu.

Para piyasaları, 25 baz puanlık faiz artışını öngörmüştü. ECB'nin faiz artırım hamlesi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5-5,25 aralığına yükseltmesinin ardından gerçekleşti.

ECB, 7. faiz artırımı kararıyla, Avro Bölgesi'nde geçen ay yüzde 7 olan enflasyonun artmasına tepki verdi ancak gelecekte yapılacak hamleler konusunda belirsiz kaldı. Banka, enflasyonun yüzde 2 olan orta vadeli hedefe dönmesini sağlamak için tüm enstrümanları kullanmaya hazır olduğunu belirtti.

ECB ayrıca, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamında alınan varlıkların anaparalarının Temmuz 2023'ten sonra yeniden yatırıma yönlendirilmeyeceğini duyurdu. ECB'nin bilançosunu küçültmesi, parasal sıkılaştırmanın bir başka önemli yapı taşı olacak ve Haziran 2023 sonuna kadar aylık ortalama 15 milyar avro azalma öngörülüyor.

Öte yandan, Avro Bölgesi'nde mart ayında yüzde 6,9 olan yıllık enflasyon oranı, nisanda yüzde 7 seviyesine yükseldi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler