Fed'in faiz kararı öncesi Asya borsaları zayıf seyir izledi

Fed'in faiz kararı öncesi Asya borsaları zayıf seyir izledi

Asya piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın günün ilerleyen saatlerinde yapması beklenen faiz artırımı öncesinde Çarşamba günü çoğunlukla zayıf işlem görürken, yatırımcılar Çin'in ekonomik teşvik paketi olasılığını da tarttı.

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi, ABD hisselerinin önceki seansı hafif kazançlarla kapatmasının ardından yatay seyretti. Endeks bu ay şimdiye kadar %3,8 artış gösterdi.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Salı günkü %3,912'lik ABD kapanışına kıyasla %3,8924'e yükseldi.

Yatırımcıların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, %4,893'lük ABD kapanışına kıyasla %4,8848'e ulaştı.

Avustralya, S&P/ASX 200 endeksinin %0,81 artış göstermesiyle Asya Pasifik bölgesinde hisselerin yükseldiği tek büyük pazar oldu. Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0,12 düştü.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi erken işlemlerde %0,54 ve Çin'in mavi çipli CSI300 endeksi %0,13 düşüş gösterdi.

CSI 300 Endeksi'nin altı günlük kayıp serisini yaklaşık %3 artışla kapatarak geçen Kasım ayından bu yana en iyi günü kaydettiği Salı günü Çin piyasasına olumlu hava geri döndü.

Wall Street'te üç ana endeks, teknoloji, malzeme ve iletişim hizmetleri şirketlerinin hisselerindeki kazançların öncülüğünde yükselişle kapandı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,08 artışla 35.438,07'ye, S&P 500 %0,28 artışla 4.567,46'ya ve Nasdaq Bileşik %0,61 artışla 14.144,56'ya yükseldi.

Fed'in Temmuz ayı kararı iki günlük toplantının ardından Çarşamba günü açıklanacak. Gösterge faiz oranının %5,25 ile %5,5 aralığına yükseltilmesi bekleniyor.

ANZ ekonomistleri Çarşamba günü yayınladıkları bir notta, "Küresel hisse senedi piyasaları, (Fed'in) 25 baz puanlık artırıma gitmesinin beklendiği açıklama öncesinde olumlu işlem gördü," dedi.

"İkinci yarıda bir takip artışı kısmen fiyatlandı, ancak bunun bu döngüdeki son artış olacağını düşünüyoruz" diyen ekonomistler, ANZ'nin 2024'ün ikinci çeyreğine kadar ABD'de faiz indirimi beklemediğini de sözlerine ekledi.

Ülkenin önde gelen liderlerinin bu hafta COVID'den zarar gören ekonomiye yönelik politika desteğini işaret etmelerinin ardından Çin'de bir teşvik paketi olasılığı yatırımcılar tarafından değerlendirilmeye devam ediyor.

Olası bir teşvik konusunda ayrıntı verilmedi, ancak devlet medyası Çin'in makro ayarlamalarını "kesin ve güçlü bir şekilde" uygulayacağını bildirdi.

RBC Capital Markets Avustralya hisse senetleri başkanı Karen Jorritsma, "Yatırımcılar arasında Çin'in emlak sektöründe eski usul bir teşvik uygulayıp uygulamayacağı ve geliştiricileri destekleyip desteklemeyeceği tartışılıyor, bu da çelik tüketimi ve üreticileri için olumlu" dedi.

Jorritsma "Ya da tüketimi artırmak için tüketici öncülüğünde bir teşvik mi olacak ve bu büyük kaynak isimleri için o kadar olumlu değil. Ancak genel olarak piyasalarda güven arttı, insanlar gürültünün ötesine bakmaya başlıyor ve bu olumlu bir durum" şeklinde konuştu.

Dolar yen karşısında %0,02 artışla 140,93 seviyesine yükseldi. Bu yılın en yüksek seviyesi olan 30 Haziran'daki 145.07'den hala biraz uzakta.

Euro, bir ay içinde %1,26 değer kazanarak 1,1048$ seviyesinde yatay seyretti. Doları diğer büyük ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında takip eden dolar endeksi 101,32'de kaldı.

ABD ham petrolü %0,49 düşüşle varil başına 79,24$'a geriledi. Brent ham petrolü %0,48 düşüşle varil başına 83,24 $ oldu.

Altın hafifçe yükseldi ve spot altın ons başına 1964,9188$'dan işlem gördü.

İlgili Haberler