Fosil yakıt şirketlerinin net sıfır emisyon planları işe yaramaz

Fosil yakıt şirketlerinin net sıfır emisyon planları işe yaramaz

Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, net sıfır emisyon hedefleri belirleyen fosil yakıt şirketlerinin sayısı geçtiğimiz yıl hızla arttı, ancak çoğu temel endişeleri ele almakta başarısız oldu ve bu da onları "büyük ölçüde anlamsız" hale getirdi.

A+A-

Dünyanın en büyük 112 fosil yakıt şirketinden 75'i şu anda net sıfıra ulaşma taahhüdünde bulundu. Kısmen İngiltere merkezli Enerji ve İklim İstihbarat Birimi ve Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen Net Zero Tracker tarafından kamuya açık verilerin değerlendirilmesine göre, bu sayı bir yıl önce sadece 51'di.

Ancak rapora göre çoğu hedef, bir şirketin ürünlerinin kullanımını içeren ve fosil yakıt şirketleri için en büyük emisyon kaynağı olan Kapsam 3 emisyonlarını tam olarak kapsamıyor veya şeffaflıktan yoksun ya da kısa vadeli azaltma planlarını içermiyor.

Bu da onları "büyük ölçüde anlamsız" hale getiriyor. Rapor ayrıca fosil yakıt şirketlerinin hiçbirinin fosil yakıt çıkarma veya üretiminden uzaklaşmak için gerekli taahhütlerde bulunmadığını ortaya koydu.

Halihazırda dünya genelinde yaklaşık 4.000 ülke, eyalet, bölge, şehir ve şirket net-sıfır taahhüdünde bulundu. Geçtiğimiz Kasım ayında BM, yeşil göz boyamadan kaçınmak için 'iyi' bir net sıfır stratejisinin neye benzemesi gerektiğine dair bir kılavuz yayınladı.

Raporun yazarlarından Oxford Üniversitesi'nden Thomas Hale, "Fosil yakıt şirketlerinden veya diğer şirketlerden bu (yönergeleri) karşılama konusunda henüz büyük bir hareket görmedik, bu nedenle bu seviyeye gelmek için hala yapılması gereken çok iş var" dedi.

Küresel varlık yöneticisi Ninety One'ın sürdürülebilirlik direktörü Daisy Streatfield, "güvenilir planların ve anlamlı uygulamaların bir gecede gerçekleşmeyeceğini", birçok şirketin ulusal hükümetlerden daha iyi iş çıkardığını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Science dergisinde yayınlanan bir çalışma, ülkelerin yaklaşık %90'ının net sıfır hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını ortaya koydu.

İlgili Haberler