FT: ABD ve AB Türkiye'ye baskılarını artırıyor

FT: ABD ve AB Türkiye'ye baskılarını artırıyor

Financial Times: ABD ve AB, Rusya'ya yaptırımları uygulaması konusunda Türkiye'ye baskıyı artırıyorlar

A+A-

Financial Times'ın haberine göre ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya yaptırımları uygulamaya geçirmekten kaçınmaya son vermesi için Türkiye üzerinde baskıyı artırmakta olduklarını ve Türk bankacılık sektörünün illegal finans için potansiyel bir arka kapı olmasından endişe duyduklarını bildirdi. 

İki Batılı yetkiliye dayandırılan habere göre ABD, Rusya'nın Mir ödeme sistemine entegre olan Türk bankalarına odaklanıyor ve Brüksel endişelerini Türk yetkililere doğrudan iletmek için bir heyet hazırladı. 

Batılı başkentlerin Türkiye üzerindeki baskısının yeni tedbirler uygulaması için değil mevcut yaptırımları daha sıkı uygulaması yönünde olduğunu öne süren FT, bu baskıda Putin'e Ukrayna işgali sonrasında uygulanan ekonomik yaptırımları Rus ekonomisine umulduğu kadar zarar vermediğini bilincine varılmasının etkili olduğunu belirtti. 

Batılı bir yetkili FT'ye yaptığı açıklamada, "Finans sektöründe yaptırımlardan kaçınma konusunda çok net bir mesaj göndereceğiz, örneğin üçüncü ülke finansal kurumları Mir ödeme ağına bağlanmamalılar, çünkü biliyorsunuz ki bu yaptırımlardan kaçınma riski taşıyor" dedi. İkinci bir yetkili de "Boşlukları kapatmaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullanırken, bu ay ABD ile AB arasında Rusya'ya yaptırımlar konusunda yapılan görüşmelerde Türkiye'nin önde gelen bir hedef olduğunu belirtti.