Goldman Sachs ABD'nin resesyona girme olasılığını düşürdü

Goldman Sachs ABD'nin resesyona girme olasılığını düşürdü

Goldman Sachs önümüzdeki 12 ay içinde ABD'nin resesyona girme olasılığını düşürdü.

A+A-

Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bankanın önümüzdeki 12 ay içinde ABD'de bir resesyonun başlaması olasılığını daha önceki %25'lik tahmininden %20'ye düşürdüğünü söyledi.

Hatzius air araştırma notunda, "İndirimimizin ana nedeni, son verilerin enflasyonu kabul edilebilir bir seviyeye indirmenin bir resesyon gerektirmeyeceğine dair güvenimizi pekiştirmiş olmasıdır" dedi.

Piyasanın sert iniş olarak adlandırılan ve Fed'in faiz artırımlarının ekonomiyi resesyona sürüklediği senaryoya ilişkin beklentileri, Haziran ayında tüketici ve üretici fiyat enflasyonunun yavaşladığını gösteren verilerle sarsıldı. Yavaşlayan enflasyon muhtemelen ileriye dönük daha güvercin bir para politikasına yol açacaktır.

Bu arada, Fed'in 2022'nin başlarında faiz artırımına başlamasından bu yana önemli ölçüde artan borçlanma maliyetlerine rağmen ekonomik faaliyet dirençli kalmaya devam etti.

Hatzius, "Önümüzdeki birkaç çeyrekte, çoğunlukla reel harcanabilir kişisel gelir büyümesinin ardışık olarak yavaşlaması ve banka kredilerinin azalması nedeniyle bir miktar yavaşlama bekliyoruz" dedi. Hatzius sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak ekonominin trendin altında bir hızla da olsa büyümeye devam etmesini bekliyoruz."

Hatzius, genellikle yaklaşan bir resesyonun habercisi olarak görülen Hazine getiri eğrisindeki mevcut tersine dönüşle ilgili olarak, bunun "aşırı kötümser" ekonomik tahminleri yansıttığını ve aynı zamanda doğruladığını söyledi.

Tersine dönmüş bir getiri eğrisi genellikle Fed'in ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını düşüreceği beklentisine işaret eder. Ancak Goldman Sachs ekonomisti, Fed'in sadece düşük enflasyon nedeniyle faiz oranlarını düşürmesi için "makul bir yol" olduğunu söyledi.

Hatzius, ABD merkez bankasının önümüzdeki hafta yapacağı faiz toplantısında büyük olasılıkla faizleri 25 baz puan daha artıracağını ve bunun mevcut parasal sıkılaştırma döngüsünün son artırımı olmasını beklediğini söyledi.

İlgili Haberler