Goldman Sachs CEO'su Solomon yönetimin tam desteğini aldı

Goldman Sachs CEO'su Solomon yönetimin tam desteğini aldı

Reuters'a bilgi veren şirkete yakın iki kaynağa göre Goldman Sachs yönetim kurulu, CEO David Solomon'un Wall Street'teki temel işlerine ve varlık yönetimine odaklanmasını destekliyor.

A+A-

Goldman Sachs'ın CEO'su David Solomon, bazı yatırımcıların ve çalışanların kuşkuları artsa da bankanın hisselerini canlandırmakla görevlendirildi. Reuters'a konuşan iki kaynaktan biri, firmanın tüketici bankacılığı işine girmesinin Goldman'ı zarara uğratması ve rakibi Morgan Stanley'i geride bırakmasının ardından, 12 üyeli yönetim kurulunun Solomon'un yenilenen stratejisine yoğun bir şekilde odaklandığını söyledi.

Ayrı kaynaklar, Solomon'un görüştüğü Tom Montag'ın beklenen gelişinin, içeridekilere CEO'nun ve geri dönüş planlarının tepede iç desteğe sahip olduğu sinyalini verdiğini söyledi.

Goldman'ın Hindistan'daki son yönetim kurulu toplantısının ardından gelen bu değerlendirme daha önce rapor edilmemişti. Bu da Solomon'un etrafındaki çevrenin onun bankanın talihini yeniden canlandırabileceğine inandığını gösteriyor.

Bankanın hisseleri 2023 yılında yaklaşık %2 düşerek, hisseleri sırasıyla %8 ve %15 yükselen rakipleri Morgan Stanley ve JPMorgan Chase'in gerisinde kaldı. Buna rağmen Goldman'ın hisseleri, bu yıl %3'ten fazla düşüş gösteren S&P bankalar endeksinden daha iyi performans gösteriyor.

Refinitiv'in Eikon verilerine göre Goldman, 1,43 kattan işlem gören JPMorgan ve 1,53 kattan işlem gören Morgan Stanley'e kıyasla 0,99 kat ileri fiyat-defter çarpanı ile işlem görüyor.

Aptus Capital Advisors'ta portföy yöneticisi olan David Wagner, Goldman Sachs'taki küçük pozisyonundan aylar önce çıktı çünkü yöneticilerin tüketici işlerini ele alışından etkilenmemişti.

Wagner, "Bu cephede icraat yapamamak, şirkette çok fazla iç çekişme olduğuna inanmamıza neden oldu ve bu da David Solomon'a olan inancın kaybolması nedeniyle gelecekte çalışanları elde tutma sorunları yaratabilir" dedi.

Analistler, bankanın ana faaliyet alanını güçlendirdiğini savunduğu yeniden yapılanmasını sorguladı.

Kaynaklar daha önce firmanın 1 milyar dolarlık maliyet kesintisi için kemer sıkmaya devam ettiğini, giderek daha küçük kalemleri hedeflediğini ve daha fazla işten çıkarma planladığını söylemişti.

Çarşamba günü bankanın ikinci çeyrek sonuçlarında hisse başına kazançta neredeyse %59'luk bir düşüş bildirmesi ve fintech işi GreenSky'de bir zarar yazması bekleniyor. Tüketici işletmesi Marcus, üç yılda 3 milyar dolar kaybetti ve tasfiye ediliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa göre Solomon, emekliliğinin ardından eski Bank of America Operasyon Direktörü Tom Montag ile Goldman yönetim kurulu üyeliği için görüştü. Geçen ay yapılan bir düzenleyici başvuruya göre Montag, yönetim kurulunun aday gösterme komitesi tarafından bağımsız bir direktör olarak katılması için önerildi.

Montag daha önce 22 yıl boyunca Goldman'da çalıştı ve küresel menkul kıymetler işinin eş başkanı olarak görev yaptı. Yöneticilerle birlikte çalışmış beş üst düzey kaynağa göre, yoğun ve uygulamacı bir patron olarak bilinen Montag'ın Solomon'un pozisyonunu güçlendirmesi bekleniyor.

Bir Goldman Sachs sözcüsü yaptığı açıklamada şunları söyledi: "David ve liderlik ekibi, mevcut işlerimizi büyütmek ve güçlendirmek, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi çeşitlendirmek ve daha verimli bir şekilde faaliyet göstermek için yatırımcı gününde ortaya koyduğumuz stratejik hedefleri gerçekleştirmeye odaklanmıştır."

Wall Street devi ikinci çeyrekte yüzlerce çalışanı işten çıkararak, Ocak ayında 2008 mali krizinden bu yana en büyük kesinti olan yaklaşık 3.200 çalışanın işten çıkarılmasına bir yenisini daha ekledi.

Sözcü, ortaklar da dahil olmak üzere üst düzey yöneticilerin ayrılmalarına ilişkin bir soruya yanıt olarak, Goldman ortaklarının daha uzun süre kaldığını ve ortalama görev sürelerinin 2010 yılında 6,2 yıl iken 2022 yılında 8,3 yıla yükseldiğini sözlerine ekledi.

Solomon 2018'de Goldman'ın başına geçti ve kazançlarını alım satım ve işlemlerden elde edilen değişken gelirlerin ötesine taşımak için Goldman'ın tüketici işine eğildi. Perakende operasyonları, köklü tüketici bankalarına karşı çekişme kazanmakta zorlandı ve bankanın potansiyel kredi zararlarını karşılamak için milyarlarca dolar ayırmasına neden oldu.

Dealogic'e göre, tüketici bankacılığındaki talihsiz girişiminden sonra bile, yatırım bankası bu yılın ilk yarısında küresel birleşme ve satın almalarda en iyi danışman olarak yer aldı.

Goldman'ın süregelen etkisi, geçtiğimiz ay Hindistan'da düzenlenen ve Başbakan Narendra Modi ile bir araya gelinen son yönetim kurulu toplantısında da kendini gösterdi.

Etkinliğe katılan bir kaynağa göre, Yönetim Kurulu üyesi ve milyarder çelik patronu Lakshmi Mittal, Goldman müşterileri ve hükümet yetkilileri için Yeni Delhi'deki lüks konutunda bir resepsiyon verdi. Mittal'in şirketi ArcelorMittal toplantıya ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Solomon, grubun fotoğraflarını içeren bir LinkedIn gönderisinde "Liderlik ekibimiz ve benim yönetim kurulumuzla bir araya geldiğimiz inanılmaz bir Hindistan gezisinden yeni döndüm" diye yazdı.

İlgili Haberler