Goldman Sachs: Küresel ekonominin kaderi Çin'e bağlı

Goldman Sachs: Küresel ekonominin kaderi Çin'e bağlı

Goldman Sachs tarafından yapılan son açıklamada Çin ekonomisinin toparlanması halinde küresel ekonominin yeniden canlacağı kaydedildi.

A+A-

Goldman Sachs’in internet sitesinde yayınlanan bir raporda, Çin’de bu yılın 4 çeyreğinin ortalama ekonomik büyüme hızının yüzde 6,5 olacağı öngörüldü.

Raporda, yılın sonuna kadar, Çin ekonomisinin hızla toparlanmasının ve ülkede iç talebin artmasının küresel ekonomik büyümeyi 1 puan yükselteceğine işaret edildi.

Raporda, küresel ekonomik büyüme için görünümün gittikçe daha parlak hâle gelmesi, Çin ekonomisinde toparlanmanın hızlanması, küresel finansı etkileyen olumsuz unsurların zayıflaması ve Avrupa’daki doğal gaz fiyatlarının düşmesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, Goldman Sachs’ın küresel ekonomiye yönelik büyüme beklentisini de yükselttiği kaydedildi.

Raporda, “Çin ekonomisi, iç talep, dış seyahat ve emtia olmak üzere üç kanaldan küresel ekonomik büyümeye doğrudan olumlu etkiler getirecek. Bu yıl, Çin’de iç talepte yüzde 5’lik artış kaydedilmesi ve bunun Asya-Pasifik bölgesindeki bazı ekonomilerin büyümelerine yaklaşık 0,4 puanlık artış olarak yansıması bekleniyor. Çin’in dışarıdan hizmet talebinin artması, özellikle yurt dışına seyahatlerin toparlanması, ilgili ülkelerin ekonomilerini canlandıracak. Bunun dışında, Çin ekonomisinin hızlı bir şekilde toparlanması, uluslararası emtia ürünlerine yönelik taleplerin ve emtia fiyatlarının artmasına destek olacak.” ifadelerine yer verildi.
Raporda, ayrıca küresel finans ortamının iyileşmesi ve uluslararası ticaretin yoğunlaşmasıyla birlikte, Çin’in büyümesinin başka ülkelere yönelik etkilerinin daha da artacağı belirtildi.

İlgili Haberler