Güney Kore, Japonya'yı yeniden "white list"e aldı

Güney Kore, Japonya'yı yeniden "white list"e aldı

Güney Kore ile Japonya arasında ticaret savaşına dönen süreç karşılıklı adımlarla yumuşama sürecine girdi

A+A-

borsatek.com - Güney Kore, tarihsel anlaşmazlıkların neden olduğu diplomatik gerginlikten üç yıl sonra Japonya'yı yeniden tercih edilen ticaret ülkeleri listesine geri aldı. Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı, alınan bu kararı bir hükümet gazetesi aracılığıyla açıkladı.

Yıllar süren gerilimin ardından Seul ve Tokyo, Kuzey Kore tehdidine karşı Washington ile üçlü güvenlik işbirliğini güçlendirirken ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor.

Güney Koreli yetkililer, Tokyo'nun da Seul'ü tercih edilen ticaret ortağı listesine almasını bekliyor ancak bu sürecin Japonya'nın ihracat düzenlemelerini değiştirme prosedürlerine bağlı olarak daha fazla zaman alacağını düşünüyorlar.

Seul, Tokyo'yu, Japon şirketlerinin, Japonya'nın Kore Yarımadası'nı sömürgeleştirdiği İkinci Dünya Savaşı'ndan önce köle olarak çalıştırılan Güney Korelilere tazminat ödemesi emreden Güney Kore mahkeme kararlarına misilleme yapmak için ticareti kullanmakla suçlamıştı. Mahkeme kararı, tazminat konularının, iki ülke arasında ilişkileri normalleştiren 1965 anlaşmayla çözüldüğünde ısrar eden Japonya'yı rahatsız etmişti.

2019 Eylül'de, Güney Kore, Tokyo'nun benzer bir adımına tepki olarak Japonya'yı ticarette hızlı onay alan ülkelerin "beyaz listesinden" çıkarmıştı. Japonya ise Güney Koreli şirketlerin yarı iletken ve ekran üretiminde kullandığı anahtar kimyasalların ihracat kontrolünü sıkılaştırmış ve Güney Kore'nin Dünya Ticaret Örgütü'ne başvurmasına neden olmuştu.

İlgili Haberler