Güney Kore'nin ihracatındaki gerileme yavaşladı ticaret fazlası verdi

Güney Kore'nin ihracatındaki gerileme yavaşladı ticaret fazlası verdi

Uzak Doğu'nun önde gelen ülkelerinden Güney Kore'nin ihracatındaki gerileme yavaşladı, ticaret fazlası vermeye başladı.

A+A-

Güney Kore'nin ihracatındaki gerileme Haziran ayında yavaşladı; otomobil ihracatı güçlü yükselişini sürdürürken yarı iletkenler düşüşünü daralttı ve Asya ekonomisi geçen yılın başından bu yana ilk kez ticaret fazlası verdi.

Ticaret Bakanlığı'nın Cumartesi günü açıkladığı verilere göre, aylık küresel ticaretin en erken fotoğraflarından birini sunan Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinden yapılan sevkiyatlar Haziran ayında bir önceki yıla göre %6,0 düşerek 54,24 milyar $'a geriledi ve Mayıs ayındaki %15,2'lik düşüşe kıyasla azaldı.

Bakanlık, ticaret dengesindeki iyileşmenin mevsimsel faktörler nedeniyle Temmuz ve Ağustos aylarında duraklayabileceğini ancak yeniden rayına oturmasının ve ihracatın yeniden büyümeye geçmesinin beklendiğini söyledi.

İhracattaki düşüş Reuters anketindeki %3,0'lük tahminden daha derin olmakla birlikte Ekim ayında başlayan gerileme dönemindeki en küçük ikinci düşüş oldu.

Yarı iletken ihracatı %28,0 düşerek son sekiz ayın en küçük düşüşünü kaydetti. Otomobil ihracatı %58,3 artarak kazancını 12. aya taşırken, gemi ihracatı %98,6 arttı.

Çin'e yapılan sevkiyatlar Ekim ayından bu yana en küçük düşüşle %19,0 azalırken, Amerika Birleşik Devletleri'ne yapılan sevkiyatlar üçüncü ayında da %1,9 azaldı. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat %9,2 arttı.

İthalat %11,7 düşüşle 53,11 milyar $'a gerilerken, bir önceki ayki %14,0'lük düşüşe kıyasla azaldı ve ekonomistlerin beklediği %11,0'lik düşüşten biraz daha sert oldu.

Sonuç olarak, ihracata dayalı ekonominin 15 ay boyunca açık vermesinin ardından ülke Haziran ayında 1,13 milyar dolar ticaret fazlası verdi.

Bu haber toplam 476 defa okunmuştur
İlgili Haberler