Fed stres testini geçen bankalar temettülerini artırdı

Fed stres testini geçen bankalar temettülerini artırdı

ABD'nin önde gelen bankaları Fed stres testlerinden geçtikten sonra temettülerini artırdı.

A+A-

JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi ABD bankaları, Fed'in yıllık sağlık kontrolünden geçtikten sonra Cuma günü üçüncü çeyrek temettülerini artırdı ve bu da ciddi bir ekonomik gerilemeyi atlatmak için yeterli sermayeye sahip olduklarını gösterdi.

ABD'nin en büyük kredi kuruluşu JPMorgan, üç aylık hisse senedi temettüsünü mevcut 1.00 dolardan hisse başına 1.05 dolara çıkarmayı planlıyor. Şirketler, Wells Fargo'nun temettüsünü hisse başına 30 sentten 35 sente çıkaracağını söyledi.

Goldman Sachs'ın temettüsü hisse başına 2,50 dolardan 2,75 dolara yükselirken, Morgan Stanley'nin temettüsü hisse başına mevcut 77,5 sentten 85 sente çıkacak.

Citigroup'un temettüsü hisse başına 51 sentten 53 sente yükselecek.

Bankalar, hissedarlarına para iade edebilmeleri için ne kadar sermaye ayırmaları gerektiğini belirleyen Fed'in stres testini geçtikten sonra temettü artışlarını açıkladılar.

Fed'in büyük bir ekonomik çöküş senaryosuna göre, test edilen 23 banka - JPMorgan, Bank of America ve Goldman Sachs dahil - toplam 541 milyar dolar zarara uğrarken, hala gerekli sermaye miktarının iki katından fazlasına sahip olacak.

ABD'nin en büyük kredi kuruluşları, bu yılın başlarında sektörü sarsan üç büyük bölgesel bankanın iflasına rağmen dirençlerini korudu. Fed, ekonomiyi resesyona sürükleyebilecek enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırırken bile büyük bankalar sağlam bir duruş sergiledi.

Derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service bir notunda "Sonuçlar, bu bankaların ciddi bir strese dayanabileceklerini gösteriyor, bu da kredi açısından olumlu bir durum" dedi.

CEO Jane Fraser yaptığı açıklamada, Citigroup'un ikinci çeyrekte 1 milyar dolarlık adi hisse senedi geri satın aldığını ve sermaye eylemlerini her çeyrekte değerlendirmeye devam edeceğini söyledi.

Citigroup'un stres sermayesi tamponu (SCB) gereksinimi, SCB'si düşen büyük akranlarının aksine, mevcut %4,0 seviyesinden %4,3'e yükseldi.

Bankaların asgari sermaye gerekliliklerinin üzerinde yer alan ve 2020 yılında getirilen ek bir sermaye katmanı olan ÖSK'nın büyüklüğü, bir bankanın testte ne kadar iyi performans gösterdiğini yansıtıyor.

Fraser, "Stres sermayesi tamponumuzda bir artış görmemeyi açıkça tercih etsek de, bu sonuçlar Citi'nin tüm ekonomik ortamlarda finansal dayanıklılığını gösteriyor" dedi.

Analistler, bankaların bu yaz gibi erken bir tarihte açıklanabilecek uluslararası sermaye kurallarına hazırlanırken belirsiz ekonomik ortam nedeniyle muhafazakar kalmalarını bekliyorlardı.

Bu haber toplam 767 defa okunmuştur
İlgili Haberler