Halk Yatırım ve OYAK Yatırım'dan Vakıfbank için AL tavsiyesi

Halk Yatırım ve OYAK Yatırım'dan Vakıfbank için AL tavsiyesi

Halk Yatırım ve OYAK Yatırım, Vakıfbank için hedef fiyatlarını revize ederken tavsiyelerini AL olarak korudu.

A+A-

Halk Yatırım, Vakıfbank için hedef fiyatını 14,37 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu, OYAK Yatırım ise Vakıfbank için tavsiyesini "endeks üstü getiri", hedef fiyatı 12.69 TL olarak sürdürdü. Yapı Kredi Yatırım ise Vakıfbank için hedef fiyatını 12,5 TL'den 11 TL'ye düşürdü, tavsiyesini "tut" olarak korudu

Halk Yatırım'dan Vakıfbank ile ilgili yapılan yorum şöyle:

Vakıflar Bankası’nın 2023 yılı ilk çeyrek solo net karı çeyreksel bazda %46,4 oranında azalarak 4,503 milyar TL seviyesinde gerçekleşti Piyasa beklentisi 4,395 milyar TL, bizim beklentimiz ise 4,283 milyar TL idi. İlk çeyrek net karı piyasa beklentisi ve bizim beklentimizle uyumlu seyretti. Vakıflar Bankası’nın geçen yılın aynı döneminde elde ettiği karı ise 3,002 milyar TL seviyesindeydi. Böylece Banka yıllık bazda ilk çeyrek net karını %50 arttı.

Sektör ortalamasının üzerinde kredi büyümesi. Banka, ilk çeyrekte deprem destek paketi kredileri sebebiyle tüketici kredilerinde çeyreklik bazda %38 büyüme kaydetmiş olup, TL kredilerde çeyreklik bazda sektör ortalaması olan %17,3’ün üzerinde büyüme kaydederek %22,8’lik artış gösterdi. Toplam kredilerde de %12,4 olan sektör ortalamasının üzerinde performans göstererek çeyreklik bazda %16,5 büyüme kaydetti. YP kredilerde ise dolar bazında yatay bir seyir izledi. Bununla birlikte, nakdi kredilerin dağılımına bakıldığında ilk sırayı tüketici kredileri alırken; onu imalat sanayi kredileri, toptan ve perakende ticaret ve kredi kartları izledi. Deprem kaynaklı KGF kredileri
kapsamında da yaklaşık 1 milyar TL’lik kredi kullandırımı olduğu açıklandı. Mevduat tarafında ise %60 TL mevduat payını geçen Banka, TL mevduat tarafında yıllık bazda %139,4 artış elde ederek yıllık bazda %135,8 olan sektör ortalamasını geçti. TL kredi mevduat rasyosu tarafında, Banka’nın geçen yılın aynı döneminde %115,8 olan kredi mevduat rasyosu bu çeyrekte %95,7 seviyesine geriledi. Toplam kredi mevduat rasyosu da %94,0’dan %86,8 seviyesine gerileme kaydetti.

Çeyreklik net kar azalışındaki etkenler. Geçen çeyrekte %85 ile değerlenen TÜFE’ye endeksli tahvillerin bu çeyrekte %34 ile değerlenmesi geçen çeyrekte elde ettiği gelirlerin neredeyse üçte biri seviyesinde gelir elde etmesine sebep oldu. İkinci olarak, kredi mevduat makasının yaklaşık 450 baz puan kadar gerilemesi karlılığı baskılayan bir diğer unsur oldu. Böylece 2022 yılında swapla düzeltilmiş net faiz marjı %6,5 seviyesinden %1,7
seviyesine ilk çeyrekte gerilemiş oldu. Sektördeki diğer rakipleri gibi operasyonel giderler tarafındaki yıllık bazda %150’yi aşan artışlar da bir diğer unsur olarak öne çıktı.

Banka deprem bağışı için 12 milyar TL serbest karşılık çözdü. Vakıfbank geçen çeyrek 9,5 milyar TL ilave serbest karşılık ayırırken Banka’nın toplam serbest karşılıkları 19,0 milyar TL’ye yükselmişti. Bu çeyrekte Banka, serbest karşılıklarının 12 milyar TL’sini deprem için bağışladı.

İyileşen aktif kalitesi. İlk çeyrekte aktif kalitesi güçlü seyreden tahsilatlar ve sınırlı düzeyde gerçekleşen NPL girişleriyle geçen çeyrekte %2,1 seviyesinden %1,8 seviyesine geriledi.

İlgili Haberler