Hazine, 2022 yeniden değerleme oranını belirledi

Hazine, 2022 yeniden değerleme oranını belirledi

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı yeniden değerleme oranını yüzde 122,93 olarak belirledi.

A+A-

Vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda referans olarak kullanılacak yeniden değerleme oranı belli oldu.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılına ait yeniden değerleme oranını yüzde 122,93 olarak belirledi.

İlgili oran Resmi Gazete'de yer alan vergi usul kanunu tebliğinde yayımlandı.

Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dâhil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olurken, bu oranın Hazine ve Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete ile ilan edilmesi gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Ekim ayı enflasyon verilerine göre üretici fiyatları yıllıklandırılmış bazda yüzde 122,9 oranında artış kaydetmişti.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyordu. Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ise Cumhurbaşkanının artırma yetkisi yüzde 50 olmakla birlikte, indirme yetkisi yüzde 80 düzeyinde. Cezalarda ise ilan edilen yeniden değerleme oranları değiştirilemiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler