Hedge fonları düşüş eğilimli hisse senedi pozisyonlarını gevşetmek için acele ediyor

Hedge fonları düşüş eğilimli hisse senedi pozisyonlarını gevşetmek için acele ediyor

JPMorgan Chase ve Goldman Sachs müşterilerine gönderdikleri raporlarda, küresel hedge fonlarının, devam eden rallinin performanslarını tehdit etmesi nedeniyle hisse senetlerinin düşeceği yönündeki bahislerini geri çekmek için acele ettiklerini söyledi.

A+A-

JPMorgan, "Hedge fonlar için kısa pozisyonlar özellikle Haziran başından bu yana zorlayıcı oldu" dedi ve kısa pozisyonların çözülmesinin son günlerde "aşırı" hale geldiğini ekledi.

Goldman Sachs Cuma günü yayınladığı bir notta, hisse senedi endeksi ve borsa yatırım fonlarını içeren ABD makro ürünlerinde kısa pozisyon kapatmanın Kasım 2020'den bu yana görülen en büyük miktara ulaştığını söyledi.

ABD boğa piyasası, yılın başlarında faiz artışları, yapışkan enflasyon ve jeopolitik gerginlik nedeniyle ekonomik bir gerileme için pozisyon alan portföy yöneticilerini hazırlıksız yakaladı. Bu tür bir açığa satış, hisse senedi rallisini körükleyebilir ve kalan açığa satıcılar için tabloyu daha da karmaşık hale getirebilir.

Ancak ABD'deki ana endekslerin performansı bu karamsar tabloya meydan okuyor. JPMorgan, Nasdaq'ın bu yıl %42'nin üzerinde ve S&P 500'ün %17'nin üzerinde yükseldiğini, en kısa vadeli ABD hisse senetlerinden oluşan bir sepetin ise Mayıs başından bu yana %40 arttığını söyledi.

Hedge fonlar için sonuç iyi olmadı. Genel olarak, hedge fonlar yılın ilk yarısında %3,45 artarak ana hisse senedi endekslerinin gerisinde kaldı.

JPMorgan 13 Temmuz tarihli notunda, rallinin devam etmesiyle birlikte yatırımcı duyarlılığının daha olumluya döndüğünü belirtti.

Goldman Sachs'a göre, satılan hisse senetlerini hariç tutan net alım, geçen yılın Ekim ayından bu yana en büyük seviyesine ulaştı. Ancak bu hareket esas olarak yatırımcıların kısa pozisyonlarını kapatmak için hisse satın almalarından kaynaklandı.

Yine de, Goldman Sachs'a göre hedge fonlar, temel olarak zımba, iletişim hizmetleri ve bilgi teknolojileri gibi sektörlerde daha fazla tek hisse senedini açığa sattı.

Goldman Sachs ve JPMorgan dünyanın en büyük ana aracı kurumlarından ikisini yönetiyor; yatırımcılara kredi ve alım satım hizmetleri sunan bir bankacılık sektörü ve büyük hedge fonların ve varlık yöneticilerinin nasıl hareket ettiğini görebiliyor.

İlgili Haberler