Hırsızların gözdesi Kia ve Hyundai araçlar geri çağrılabilir

Hırsızların gözdesi Kia ve Hyundai araçlar geri çağrılabilir

ABD'de savcılar en çok çalınan araçlar sıralamasında ilk sırada olan Hyundai ve Kia araçların geri çağrılmasını istedi

A+A-

Güney Kore'nin otomotiv devleri Hyundai ve Kia'nın ABD'de başı dertte. ABD'de Kaliforniya Başsavcısı Rob Bonta ve 17 diğer başsavcı, 2011-2022 yılları arasında üretilmiş "güvensiz" olarak nitelendirilen Hyundai ve Kia araçlarının geri çağrılması için Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne başvuruda bulundu.

Yasama organları, otomobil üreticilerinin, araç sahipleri ve kamu güvenliğini riske atan yetersiz hırsızlık önleme sistemlerini içermediğini öne sürdü. Otomobil üreticileri, düzeltme önlemleri almaktansa riski tüketicilere yüklemekle suçlandı.

Reuters'ın haberine göre, polis ve eyalet yetkilileri tarafından sağlanan verilere göre, Hyundai ve Kia otomobilleri ABD'nin birçok şehrinde çalınan araçların büyük bir kısmını oluşturuyor.

Hyundai, bazı modellerinde immobilizer bulunmamasına karşın federal hırsızlık önleme düzenlemelerine uyduklarını belirtti.

Kia ise, "Bu özel modeller tüm geçerli federal standartlara tam olarak uymaktadır ve federal yasalar çerçevesinde bir geri çağırma ne haklı ne de zorunludur" ifadesini kullandı.

2022'de açıklanan istatistiklere göre, ABD'deki hırsızlık vakaları Hyundai ve Kia araçlarda 2015-2019 model yılları arasında diğer tüm üreticilere göre yaklaşık iki kat daha fazla görüldü.

Savcı Bonta, otomobil üreticilerinin endüstri standardı immobilizerleri Kanada ve Avrupa'daki aynı modellere eklediklerini, ancak ABD pazarını "dışarıda tutmayı" tercih ettiklerini ifade etti. Otomobil üreticileri, hırsızlığı önlemeye yardımcı olmak amacıyla 8,3 milyon ABD aracına yazılım güncellemesi uygulamayı kabul etmişti. Fakat Bonta, güncellemelerin birçok etkilenen araç için Haziran ayına kadar hazır olmayacağını ve bazı 2011-2022 modelleriyle uyumlu olmadığını dile getirdi.

İlgili Haberler