2024’te yatırımcılardan aldığımız en sık soru, banka mevduat oranları ve hatta kısa vadeli para piyasası fonları %50’den fazla yıllık getiri sunarken hisse senetlerine yatırım yapmanın doğru olup olmadığı yönündeydi. Açıkçası bu soruyu, hisse senedi – alırken piyasa zamanlaması yapmalı mıyız sorusunun bir türevi olarak görüyoruz. Bazen nakitte kalmak size daha sonra daha iyi bir fiyattan hisselere tekrar giriş fırsatı sağlayabilir, ancak çoğu zaman favori hisse senedinizde veya piyasanın genelinde büyük bir hareketi kaçırma riski de vardır. Piyasayı mükemmel bir şekilde zamanlamanın imkansız olduğuna inanıyor, hisse senetlerine yatırım yapmanın, son derece yüksek değerlemelerle hisseleri satın almadığınız sürece, uzun vadede diğer alternatiflere göre daha yüksek bir reel getiri sunacağına inanıyoruz.
Hisse senedi yatırımında getirinin temel kaynağı yatırım yapılan şirketin kar büyümesi, yatırım yapılan hissenin piyasada değerleme çarpanlarındaki değişim ve yatırım yapılan şirketin ürettiği nakit akışı (ödediği temettü veya finansal borcundaki değişim olarak düşünülebilir) olarak sıralanabilir. Borsa İstanbul hisse senetlerinin Türkiye ekonomisi’nin mevcut döngüsünde yukarıdaki 3 değişken için de iyi bir görünüm sunduğuna inanıyoruz.
BIST Şirketlerinin kar büyümesi zayıf 2024 yılının baz etkisi de dikkate alındığında, 2025 ve 2026 yıllannda yukarı yönlü iyileşme kaydedecektir. Değerleme çarpanlarımız hali hazırda yurtdışı benzerlerimize göre iskontolu işlem gördüğümüze işaret etmektedir. Son olarak Şirketlerin borçluluk oranlan 2024 sonunda büyük ihtimalle zirveyi görmüş olacak ve 2025-2026 döneminde borçluluk rasyolarında yaşanabilecek iyileşmeler de hisse senedi fiyatlamalarını olumlu etkileyebilecektir. Bu nedenle, şu anda uygun çarpanlarda işlem gören, önümüzdeki yıllarda borç azaltma ve karlılıkta iyileşme vaadeden Yatınım hikayelerine odaklanmanın önümüzdeki 1-2 yıl içinde daha iyi risk-getiri sunacağını düşünüyoruz.
Aşağıda, getirileri belirleyen faktörlerdeki gelişime dayalı olarak, hisse senedi yatırımında bileşik getirilerin nasıl yükselebileceğini gösteren teorik bir şirketin 3 yıl vadede hisse senedi getirisi ile mevduat getirisi arasındaki karşılaştırmayı sunuyoruz.
Teorik Şirket enflasyona paralel büyüyor, kar marjları, değerleme çarpanı ve net borç 3 yıl boyunca aynı kalıyor.
Teorik Şirket’in reel büyümesini her sene %2 artıyor, kar marjla kademeli yükseliyor, fakat değerleme çarpanı ve borç sabit kalıyor.
Teorik Şirket’in hissesi %40 iskontolu satın alınıyor ve değerleme çarpan kademeli şekilde yükseliyor; reel büyümesi %2 artıyor, kar marjla ve borç rasyosu kademeli iyileşiyor.